Refah İl Başkanı Narin: "Stokçuluk ve tarım konusunda yanlışlıklar var"

Refah İl Başkanı Narin:

Refah İl Başkanı Narin: "Stokçuluk ve tarım konusunda yanlışlıklar var"

Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanı Önder Narin stokçuluk ve tarım üretimiyle alakalı açıklamada bulundu. Başkan Narin açıklamasında şu ifadeleri kullandı.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA)- Her zaman ülkemizin bir tarım ülkesi olduğu ile övünür dururuz. Coğrafi konum olarak dört mevsimin yaşandığı bu cennet vatanımızda birçok bitki yetişmekte neredeyse aynı mevsimde hem karpuzu hemde çileği tüketmekteyiz. Bazı bitkilerde ise her dönem yüksek miktarda ürün elde edilememektedir. Şeker pancarı ve ay çiçeği bu bitkilere örnektir. Sezonluk dikilir , sezonluk hasat yapılır. Böyle olunca da o sene ne ektiyseniz onu biçersiniz.

Rakamlara bakınca normal şartlarda ülkemizin ihtiyacını karşılayacak oranda şeker pancarı ve ay çiçeği geçtiğimiz sene ekildiği ifade ediliyor. Peki buna rağmen geçtiğimiz sene ekilen , hasatı yapılan hatta ürün haline gelen ay çiçek yağı ve şeker neden toplumun şekerini yükseltiyor, tansiyonunu yerinden oynatıyor. Maliyeti geçen seneye ait olan bu ürünler nasıl oluyor da kat ve kat fazla fiyata biranda raflardaki yerini alıyor.

Tarım politikaları konusunda hükümetin yanlışları olduğunu defalarca dile getirdik, dünyadaki gelişmelerin farkındayız lakin diğer bir sebepte içimizdeki katran karası tüccarlar , stokçulardır. Kolay ve üretmeden para kazanmayı alışkanlık haline getirmiş dini ve milleti para olmuş bu katran kılıklıların hepsini bir kazana toplayıp şekeri artırmaya çalışsakta yine beyhudedir çünkü katran dan olmaz şeker olsada cinsine çeker. Önemli olan stokçuluğun önüne geçmek sebepleri ortadan kaldırmaktır. Gerekirse her ürünün takibi yapılmalı faturalardan kimde ne kadar ürün var seri numaraları ile kontrol altında tutulmalıdır. Cezalar artırılmalı yaptıkları yanına kâr kalmamalıdır.

Antalya da 1 tl olan domates Kayseri de 5 tl oluyorsa ve sebep olarak nakliye giderleri gösteriliyorsa o zaman her il de seracılık desteklenmeli seracılığa uygun altyapılar hazırlanmalıdır. Çiftçi üretirken satabilirmiyim kaygısı yaşıyorsa köprülere, havaalanalarına , otoyollara , tünellere verilen garanti geçiş destekleri gibi üreticiyede garanti alım desteği verilmelidir. Hayvancılıkta sıkıntı yaşanıyorsa yem maliyetleri düşürülmeli , süte olan destekler azami ölçüde artırılmalıdır.Tarım ve hayvancılık ile alakalı gerekirse bilim kurulu kurulmalı uzman görüşleri ile beka meselesi olan sektöre yönelik uzun vadeli programlar hazırlanmalıdır. Yeniden Refah Partisi olarak herzaman olduğu gibi hakkı söylemeye sorunun yanında çözümüde tavsiye etmeye devam edeceğiz.


Haber Kaynak : igfa

Refah İl Başkanı Narin:
12.6°