Mudanya Tirilye Zeytini'nin geleneksel yetiştiriciliği UNESCO'ya aday

Mudanya Tirilye Zeytini

Mudanya Tirilye Zeytini'nin geleneksel yetiştiriciliği UNESCO'ya aday

Bursa'nın Mudanya ilçesinde yerel belediye, Doğu Akdeniz coğrafyasında yetişen 'Olea-Europa' tipi zeytinin anayurdu olan ilçede zeytin yetiştiriciliğinin UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Listesi'ne alınması için başvuruda bulundu.

BURSA (İGFA) - Mudanya Belediyesi, zeytinin anayurdu olan ilçede Tirilye Zeytini’nin nesiller boyu aktarılan yetiştirme yöntemlerini koruma altına almak için girişimde bulundu.

Zeytin yetiştiriciliğiyle ilgili geleneksel bilgi, yöntem ve uygulamaların, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınması için UNESCO'ya başvuru yaptı.

Tirilye Zeytini’nin geleneksel yetiştirme yönetimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan iki başvuru dosyasından biri oldu.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Müdürlüğü ile İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı ortak araştırma dosyası sonucu, başvurunun yapıldığını duyurdu.

TİRİLYE ZEYTİNİ DÜNYACA ÜNLÜ...

Başkan Türkyılmaz, Tirilye’nin zeytininin dünyaca ünlü olduğunu anımsatarak, "Antik Çağlardan 1900’lü yıllara ilerlediğimizde Hüdavendigar Vilayeti Salnamesi’ne göre Tirilye’de 19 yağhane bulunmaktaydı yılda 4 bin ton zeytin üretiliyordu. Günümüzde de zeytincilik Tirilye’nin birinci derecede gelir kaynağıdır. Dünyadaki tek sofralık zeytin türüdür. Yağ oranı yüksek, ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir. Çekirdeğinin diğer zeytin türlerine göre daha az pürüzlü olmasıyla da tanınır. Bir zeytinde olması gereken bütün vasıfları üzerinde taşır. Zeytin yetiştiriciliğiyle ilgili geleneksel bilgi, sadece geçmişte kalmış kültürel ritüeller değil, aynı zamanda günümüzde de Mudanyalılar tarafından yaşatılmaya devam etmektedir" diye konuştu.


Haber Kaynak : igfa