Kiraz ihracatında hedef kalıntısız üretim

Kiraz ihracatında hedef kalıntısız üretim

Kiraz ihracatında hedef kalıntısız üretim

Türkiye'ye 2021 yılında 189 milyon dolar döviz kazandıran Türk kiraz ihracatçıları, Çin, Güney Kore ve Tayvan başta olmak üzere Uzakdoğu pazarına tekrar ihracat vizesi almak, Avrupa Birliği ve Rusya'ya ihracatta kâbus yaşamamak için 2022 yılını "Pestisitle Mücadele Yılı" ilan ettiler.

İZMİR (İGFA) - Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Kuzey Yarım Kürede kiraz hasadının ilk yapıldığı Kemalpaşa'da “Kiraz Üreticileri ve İhracatçıları ile Sektörel Değerlendirme Toplantısı”nı gerçekleştirdi. 

Pandemi dolayısıyla uzun bir aradan sonra üreticiler, ihracatçılar ve sektörün tüm paydaşlarıyla geçen hafta Aydın Sultanhisar’da çilek için bir araya geldiklerini anlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, geçen sezon Türkiye genelinde 70 bin ton kiraz ihracatı olduğunu, bu sene kiraz ihracatını hem miktar bazında artırmak istediklerini, hem de katma değeri yüksek yeni pazarlara ihracat yapmayı hedeflediklerini vurguladı. 

Tarım ürünlerinin ilaçlamasının doğru zamanda, doğru dozda, doğru alet ve ekipmanla, son ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye uygun, hedef organizmaya yönelik olarak yapılması gerektiğinin altını çizen Uçak, "Aksi takdirde yapılacak olan pestisit uygulamalarında hem insan ve çevre sağlığına zarar vermiş oluyoruz hem de ihracatımızda sorunlar yaşıyoruz. "Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz" projemiz kapsamında İzmir, Manisa, Aydın ve Afyon'da yer alan 85 kiraz bahçesinden numuneler aldık. Maalesef, analiz sonuçlarında Avrupa Birliği'nin uyumsuz 5, Türk Gıda Kodeksi'ne uyumsuz 13, Rusya Federasyonu'na uyumsuz 13, MRL değeri tespit edildi. Bu konu hakkında üreticilerimizin daha hassas davranacağı ve kalıntı sorununu sıfıra indireceği konusunda inancımız tam" diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Ersin Dilber, Türkiye'de pestisit kalıntısıyla ilgili faaliyetleri Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü anlattı. Pestisit kalıntısının pek çok üründe karşılarına çıktığını anlatan Dilber, örnek çiftçilerin kültürel mücadelelerini temel alan, kimyasal mücadeleyi en aza indiren çerçevede üreticilerei bilinçlendirmek için hareket ettiklerini, Türkiye'de 4,2 milyon dekar alanda taze meyve sebze üretiminde üreticilere doğru mücadele yöntemlerini anlattıklarını söyledi.

Öte yandan İzmir Zirai Karantina Müdürü Murat Çarkcı, ithalat ve ihracatta bitki sağlığı kontrollerini yaptıklarını, herhangi bir hastalık, zararlı var mı onların kontrolünü sağladıklarını dile getirdi. Her ülkenin taleplerinin farklılıklar gösterdiğini buna göre analizler yaptıklarını kaydeden Çarkcı, 2021 yılında Kemalpaşa'dan Kanada'dan Malezya'ya 14-15 ülkeye kiraz ihraç edildiğini, ihraç pazarlarında kalıcı olabilmek için pestisit bakımından kalıntı olmaması gerektiğinin altını çizdi.


Haber Kaynak : igfa

Kiraz ihracatında hedef kalıntısız üretim
12.6°