İzmir Çiğli'den UNESCO düzeyinde medya işbirliği

İzmir Çiğli

İzmir Çiğli'den UNESCO düzeyinde medya işbirliği

İzmir'de Çiğli Belediyesi, dünya vatandaşlarının medya ve enformasyona ulaşımı konusunda uluslararası iş birliğini amaçlayan UNESCO MIL Alliance (Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Küresel Birliğine) üye oldu.

İzmir'de Çiğli Belediyesi, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Afrika, Asya-Pasifik ve Arap Yarımadasında temsilciliği olan ve 122 ayrı ülkeden 1000’e yakın üyesi bulunan birliğe Türkiye’den üye olan ilk yerel yönetim oldu.

İnternet Yönetişim Forumu'nda medya ve bilgi okuryazarlığını ele almak için ilk kez dijital mecrada bir araya gelecek.

İnsanlığın bilgiye erişimini ve ifade özgürlüğünü güçlendirmeyi amaçlayan UNESCO MIL Alliance Küresel Birliğine dahil olmaktan ötürü mutlu olduklarını ifade eden Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Tüm dünya insanlarının 21. yüzyıl imkanlarından eşit bir şekilde yararlanarak bilgiye ulaşmasını sağlamak adına önemli bir iş birliği gerçekleştirdik. Özellikle geri kalmış ülkelerin medya, kütüphane, internet ve diğer bilgi sağlayıcıların geliştirilmesi adına birlikte çalışacağız. Kadınlar, çocuklar, gençler ve engellilerin eğitim ve öğretimden geri kalmaması adına projeler geliştireceğiz" dedi.

Hatırlanacağı gibi, UNESCO tarafından 26-28 Haziran 2013 tarihinde Nijerya’nın başkenti Abuja'da gerçekleştirilen Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Ortaklıkları için Küresel Forum sırasında oluşturulan Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Küresel Birliği, öncelikli olarak çocuklar ve gençler başta olmak üzere vatandaşları medya, bilgi, BİT ve 21. yüzyıl için gerekli olan okuryazarlığın diğer yönleriyle ilgili yeterliliği kazandırmayı hedeflemektedir. Medya ve Bilgi Okuryazarlığı (MIL), bilgi ve medya içeriğini akıllıca aramak, eleştirel olarak değerlendirmek, kullanmak ve katkıda bulunmak adına çevrimiçi hakların bilgisi; çevrimiçi nefret söylemi ve siber zorbalıkla nasıl mücadele edileceğini anlamak; bilgiye erişim ve bilginin kullanımını çevreleyen etik konuların anlaşılması; ve eşitliği, özgür ifadeyi, kültürlerarası/dinler arası diyalogu, barışı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.


Haber Kaynak : igfa