İşitme kaybı ruhsal hastalıklara neden oluyor

İşitme kaybı ruhsal hastalıklara neden oluyor

İşitme kaybı ruhsal hastalıklara neden oluyor

Yetişkinlerdeki işitme kayıpları, işitme kaybının tipine ve işitme kaybının nedenlerine göre farklı yaş gruplarında ortaya çıkıyor. Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve KBB Uzmanı Doç. Dr. Secaattin Gülşen’e göre yüksek sese maruz kalma, menenjit, kafa travması ve ototoksik ilaç kullanımı yetişkinlerde işitme kaybına neden oluyor.

İşitme kayıplı yetişkinlerde işitme cihazından fayda sağlanamadığında en kısa zamanda koklear implantasyon yapılması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Secaattin Gülşen sözlerine şöyle devam etti: “İleri derecede işitme kayıplı koklear implant adayı yetişkinler için herhangi bir üst yaş sınırı yok, her yaşta rahatlıkla koklear implant ameliyatı yapılabilir.  İşitme cihazlarının yeterli gelmediği durumlarda koklear implant, orta kulak implantları ve kemiğe implante edilebilen sistemler de iletim tipi ve sensörinöral tipteki ileri işitme kayıplarında en etkin tedavi seçeneğidir" dedi. 

GEBELİK YAŞANAN BAZI ENFEKSİYONLAR İŞİTME KAYBINA NEDEN OLABİLİR 

Gülşen ayrıca, doğumsal  işitme sorunları erken rehabilite edilmezse çocuğun entelektüel gelişiminde kalıcı ve olumsuz etkiler bıraktığı konusunda uyarıda bulundu. Doğumsal işitme kaybı olup hiç işitsel uyaran almamış çocuklarda belirli bir yaştan sonra koklear implantasyon yapılsa bile beynin dil öğrenme kapasitesi aşırı zayıfladığı için fayda sağlanamadığını da belirten Gülşen şunları vurguladı: “Doğumsal işitme kaybı olup hiç işitsel uyaran almamış çocuklarda belirli bir yaştan sonra koklear implantasyon yapılsa da beynin dil öğrenme kapasitesi aşırı zayıfladığı için fayda sağlanamıyor. Doğumsal sensörinöral tip işitme kayıpları genetik ve genetik olmayan nedenlerden kaynaklanıyor.

Genetik işitme kaybı olan vakaların yaklaşık yüzde 30’una birtakım sendromlar eşlik ediyor. Genetik olmayan işitme kayıpları doğumsal ya da sonradan meydana gelen nedenlere bağlı gelişebiliyor. Gebelik esnasında geçirilen bazı enfeksiyonlar (Herpes, Sifilis, Kızamıkçık, CMV, toksoplazma) ve doğum sonrası geçirilenler (Kabakulak, Kızamık, Herpes, Menenjit) kalıcı işitme kaybına neden olabiliyor. Bu bağlamda enfeksiyon sonrası gelişen işitme kayıplarını önlemede aşılama büyük önem taşıyor. Doğum esnasında yaşanan bazı problemler (Hipoksi, Sarılık ve prematüre doğum) işitme kaybı için risk teşkil ediyor" ifadelerini kullandı. 

Gülşen’e göre yetişkinlerde sonradan görülen ve tedavi edilmeyen işitme kayıpları demans (bunama) gibi bir takım zihinsel hastalıklara neden olabiliyor. Toplumdan ve sosyal çevresinden izole olan işitme kayıplı kişi, bunun sonucunda özgüven eksikliği, içe kapanma ve depresyon gibi ruhsal hastalıklara yakalanabiliyor.

 


Haber Kaynak : igfa