'Enfeksiyonun nedeni el hijyeni eksikliği olabilir'

'Enfeksiyonun nedeni el hijyeni eksikliği olabilir'

Besinleri yemenin yanı sıra tüketme şekillerinin de önemli olduğunu dile getiren İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan, sağlıklı beslenme ve tüketim şekilleri hakkında bilgiler verdi.

İSTANBUL(İGFA)- Sağlık açısından yemekten önce su içilmemesi gerektiğini belirten Dyt. Derya Fidan, " Midenin asidini dengelikten sonra yemeye başlamak ağız yoluyla alınacak mikropların artmasına ve hastalık riskinin oluşmasına sebebiyet verir. Bu nedenle yemekleden yarım saat 45 dakika önce su tüketimi sonlamalı ve yemek bitiminden sonra tekrar su tüketimi başlamalıdır" dedi.    

"Ağız yoluyla alınabilcek mikroplar, daha çok el hijyeniyle alakalı olduğu görülmüştür"diyen Fiden, "Eller iyi temizlenmeden ya da dezenfekte edilmeden yemeye başlandığında, mide bağırsak hastalıklarına yol açabilecek bir çok viral enfeksiyona sebebiyet verebilmektedir" dedi. 

'ELLER YIKANMAZSA MİKROORGANİZMALAR BEDENE GİRER'

Dyt. Derya Fidan, "Herhangi bir yemeği el ile yediğimizde aslında hastalıklara büyük bir kapı açıyoruz. Elimizi iyi yıkamadığımız ve el hijyenimiz yeterli olmadığı zaman, el ile tüketilebilecek besinler olan; hamburger ve sakatat tarzı besinler, bedenimizin içerisine elimizde bulunan mikroorganizmaları göndermiş oluyoruz.

u nedenle; hamburger gibi el ile yenen yemekleri dikkatli tüketmenizi öneririm.
 Besinleri tüketirken eldiven kullanılması kısmen daha avantajlıdır. Ancak orada da eldivenli olarak ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Eldiven pudrasının olmamasını ve mümkünse steril eldiven tercih edilmesini tavsiye ederim" dedi. 

 


Haber Kaynak : igfa

12.6°