Edirne Keşan Belkoop Taş Ocağı'nda patlatılan dinamit vatandaşları tedirgin etti

Edirne Keşan Belkoop Taş Ocağı

Edirne Keşan Belkoop Taş Ocağı'nda patlatılan dinamit vatandaşları tedirgin etti

Belkoop'ta bulunan ve hukuksuzca çalıştırılan ve çalışmaların durdurulması için dava açılan taş ocağında 11 Nisan 2022 Pazartesi günü dinamit patlatılması bölge halkını tedirgin etti.

Erdoğan DEMİR / Keşan Postası / EDİRNE İGFA- Dinamit patlatılması nedeniyle saat 18.30'da Taşocağı önünde toplanan kalabalık burada tepkilerini dile getirdi. Toplantıya katılanlar yarasında yer alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da protestoya destek verdi.

Ayrıca dinamit patlamasına şahit olan Muammer Alan da o anda yaşananları kamuoyu ile paylaştı. Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz'de Projede dinamit patlatması yapılmayacağı maddesi olduğunu belirterek çalışmanın derhal durdurulmasını Keşan'da bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp'i göreve davet etti.

"DEVLET KURUMLARININ İŞLEYİŞİNE GÜVENMEK İSTİYORUZ"

İlk olarak konuşan Karagöz, şunları söyledi "Burada şirket tarafından verilen proje dosyasında dinamit patlatması yapılmayacağı konusunda madde vardı. Ama maalesef bugün saat 16.05 de ocakta dinamit patlatılmış ve evlerin 150 metre yakınındaki bu patlatma bölgede yaşayan insanları tedirgin etmiştir.3 gün önce delici makina geldi, o zaman da burada basın açıklaması yaparak ve bu duruma patlatma yapılabilir diye kuşkularımızı dile getirdik. Proje dosyasında yer alan burada kesinlikle patlatma yapmayacağım şeklinde firmanın taahhüdü vardır. Patlatma yapıldığı için ÇED yönetmeliğine göre bu faaliyetin hemen durdurulması gerekir. Sayın valimiz bugün Keşan'da önce kendilerinden yetkilerini kullanmasını istiyoruz. Çünkü bir de devlet kuruluşu olan BOTAŞ proje tanıtım dosyası hazırlıyor devlete sunuyor. Devlet kuruluşu devlete diyor ki, ben burada taş alacağım, ruhsatı alıyor. Ayrıca burada patlatma yapmayacağım diye taahhüt ediyor. Polis olaydan sonra tutanak tutmuş, eminiz ki bu tutanakta kontrollü patlatıldı çevreye zarar vermedi denilmiştir. Artık adalete güvenmek inanmak istiyoruz.

Devlet kurumlarının işleyişlerine güvenmek istiyoruz. Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bu olayın anası Saros'da yapılmak istenen FSRU Limanıdır. 30 Mayıs 2018 tarihinde başlatıldı süreç, o gündür bugündür ne hukuk tanınıyor ne bilim tanınıyor ne adalet ne yargı kararı  tanınıyor keyfi bir şekilde dış alım dış satım eksenine oturmuş Katar Doğalgazını Avrupa'ya pazarlayacağız diye hem buradaki yaşam alanımıza müdahale ediliyor. Hem de Saros Körfezimiz talan ediliyor. Buna artık dur denmelidir. Sayın belediye başkanımız 23 Mart 2022 tarihinde Nusret Uybaş'ın cenazesinde buradan taş alma işinin Mayıs sonu Haziran ortalarında biteceğini söylemişti. Geçen mecliste konu görüşülünce soru önergesi verildiğinde de bayrama kadar bitecek dedi. Botaş ile görüştüm dedi, Botaş ile görüşmesine gerek yoktu. Yetki onun kendisindeydi. 2 Mart günü kendisinden kurum görüşü sorulduğunda 17.maddeyegöre 1 ay içerisinde cevap verme yükümlülüğü var. Aynı gün bizce sakıncası yoktur cevabını vermemiş olsaydı bugün bunlar olamayacaktı."

"ADALET HERKESE LAZIMDIR"

Karagöz den sonra konuşan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da Türkiye'de hukukun durduğunu belirterek konuşmasına şöyle devam etti. "Adalet herkese lazımdır diyorum. Evet adalet herkese lazım. Kimlere lazım olacağını göreceksiniz, çünkü bu bir hukuksuzluk FSRU Doğal Gaz Limanı yapılmamış olsaydı, yani orada hukuk işlemiş olsaydı bugün biz burada toplantı yapmıyor olacaktık. Çünkü o inşaatın devamı için bugün burada taş ocağı hukuksuzca çalıştırılmak isteniyor. Yani yargı durmuştur. O yüzden Türkiye'nin 5 temel sorunundan bir tanesi adalet dedik, adalet herkese lazım olacak. Bugün bu hukuksuzluklara izin verenler yarın yargı karşısında gerekeni nasıl söyleyebilecekler. Kendilerini nasıl savunabilecekler ben yargı kararlarını nasıl uygulamadım diyebilecekler. Bu son derece yanlış bir durum. Halkımız burada tüm güçleri ile birlikte mücadele ediyor, ne için mücadele ediyor. Hukuksuzluk için mücadele ediyor. Şurada 160 metre geride evler var. Buradaki insanlar buradaki çocuklar her patlamada bir kez daha sıkıntı içerisine düşüyor. Bu nedenle bir gün gelecek hukuk herkese lazım olacak diyorum. Özellikle SarosKörfezi'nde ve bizim bölgemizde çok sayıda çevre katliamı var. Biz çevrenin katledilmeden sürdürülebilir bir şekilde kalkınmanın olabileceğini tarımında olabileceğini sanayinin de olabileceğini bunun da hukukun işletilerek yapılabileceğini herkesin bilmesini istiyorum." dedi.

Gaytancıoğlu'ndan sonra konuşan ve patlamanın canlı tanığı olan Muammer Alan da patlama anında oradan geçtiğini belirterek o anları şöyle anlattı. "Ben bugün 16.00 civarında yürüyüş amaçlı bu yoldan geçerken tam olarak şantiyenin önlerinde önce duman çıktı sonra derinden gelen bir ses duydum. O anda tespit edemedim. Sonra arabasıyla Bülent Us ismimi verebilirsin dedi. Yukarıda arkadaşları ile oturduklarını ve patlama sesini duyduklarını söyledi. Ondan sonra 06 plakalı birkaç araç telaşla yanaştılar şantiyenin önüne , o arada emniyetten bir görevli herhalde tutanak imzalattı, 2-3 görevli konuştular. Ondan sonra fotoğraf paylaştım ve çevre ile ilgili olan  arkadaşlarla da konuyu paylaştım. Benim söyleyeceklerim bunlar " dedi.


Haber Kaynak : igfa

Edirne Keşan Belkoop Taş Ocağı
12.6°