YAŞAM

YAŞAM Haberleri

Bursa'nın ruhu 'kültür'

Bursa

Bursa'nın ruhu 'kültür'

Müzik ve Halkbilimi Uzmanı Erdinç Ertüzün, Kültür Akademisi'nin 7 bilim sanat dalındaki eğitim programına 1200 Bursalı sanatsever ile devam ediyor.

GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Müzik ve Halkbilimi Uzmanı Erdinç Ertüzün, Kültür Akademisi olarak ana hedeflerinin Bursalılara yakışır daha nitelikli ve kültürlü bir sanat ortamı olduğunu ifade etti. 
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, toplumun tüm kesimlerini kültür-sanat çatısı altında buluşturan Kültür Akademisi'nin kültürel, sanatsal ve müzikal etkinlikleri kapsamında planlanan programları, Bursalı sanatseverler tarafından ilgi görüyor.

Sanat seminerleri, Türk halk kültürü, Türk müziği, görsel sanatlar, sinema, mimari, yazılı ve sözlü Türk edebiyatı, kent tarihi ve şehir medeniyeti konularını sanatseverlerle buluşturduklarını ifade eden Müzik ve Halkbilimi Uzmanı Erdinç Ertüzün, "Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Akademisi 2019 yılında İncirli Kültür Merkezi'nde pilot çalışmayla başlamıştır. Kültür Akademisi'nin temel geliştirilme noktası devletimizin 2023, 2053, 2071 hedefleri doğrultusunda ulusal düzeyde yürüyen birçok kültür, sanat, siyaset, hedefine yönelik çalışmaların yereldeki karşılığı olarak nitelikli bir kültürel, sanatsal proje çalışmasıdır. 2019,2020,2021, 2022 yılları pandemi dönemi de olsa Kültür Akademisi, şehir mektebi dediğimiz 7 bilim ve sanat dalındaki akademik eğitim programlarımıza kayıtlı olan 80 öğrencimizle başladık. İlk dönemde şehir mektebinin derslerini Resim ve Görsel Sanatlar, Arkeoloji, Mimar ve Kent Kültürü, Türk Halk Kültürü, Türk Müziği Şiir ve Edebiyat ile sinema olarak 7 bilim sanat dalı olarak belirledik" şeklinde konuştu. 

"SAHA ÇALIŞMALARI YAPTIK"

"Her çarşamba günü 13:00 ile 17:00 arasında başlayan bu proje çalışmamız, kültürel ve sanatsal akademik altyapısı güçlü çalışmamız ilk yıl 65 başarılı öğrencimizle tamamlanmış oldu" diyen Ertüzün sözlerini şöyle sürdürdü; "2020 ve 2021 yılında Kültür Akademisi'nin bu bilim ve sanat dallarında akademik eğitim programının yanı sora saha çalışmalarını da yapalım istedik. Daha sonra teorik sunumlarla bezediğimiz, vatandaşlarımızı bu alanların aynı zamanda sahasına da çıkaralım istedik. Resim ve Görsel Sanatlar ile ilgili Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerine, atölye ve laboratuvarına misafir olduk. Türk halk kültürü çalışmalarında yaşam kültürümüzün ilgili bölgelerinde önemli hocalarımızla, özel isimlerle biraraya geldik. Aynı zamanda şair ve yazarlarımızla Bursa'nın en nadide yerlerinde, en özel tesislerinde bir araya geldik. Kitap ve şiir üzerine, edebiyat üzerine konuklarımızı ağırladık, konuşmalar gerçekleştirdik. Pandemi sonrasında 90 öğrenciyle başladığımız bu yol Kültür Şube Müdürlüğü bünyesinde ihtas edilmiş 2020, 2021, 2022 2023 kültür sanat ve eğitim sezonu itibariyle hayata geçmiş bir birim olarak vatandaşlarımızla kayıta çıktık. Kültür sanatla ilgilenen ilgi duyan 18 yaş ve üstü tüm vatandaşlarımız, tüm sanatseverlerimiz Bursa Büyükşehir Belediyesi sitesinden Kültür Akademisi'ne kayıt oldular. Haziran döneminde başladığımız kayıtlar eylül ayı itibarıyla derslere evrildi."

"ETKİNLİKLERE DEVAM EDİYORUZ"

Ertüzün sözlerine şöyle devam etti; "Eylül ayından itibaren Kültür Akademisi'nin 7 bilim sanat dalındaki çalışmalarını devam ettirirken bin 200 Bursalı kayıtlı sanatsever ile bu çalışmaların eğitim programlarına devam etmeye başladık. Pazartesi sabah 09.00'dan, akşam 21.00'a kadar haftanın her günü, cumartesi günü akşam 23.00'a kadar kültür, sanat, şiir, edebiyat, müzik, Kültür Akademisi'nin içini doldurdu. Gündüzleri eğitim programlarımız oluştu. Bunlar etkili iletişim ile diksiyon, Avrupa Birliği projeleri yazma, Göktürkçe ve güzel yazı yazma atölyesi, kalbinin ritmini yakala ritim atölyesi, deneysel arkeoloji atölyesi gibi şehir mektebi dediğimiz 7 bilim ve sanat dalının alt kulüplerinin atölyeleri olarak hayata geçti. Bugün bin 200 öğrencimizle beraber Kültür Akademisi'nin hem eğitim programlarına hem etkinliklerine hala devam etmekteyiz."

"BURSA HER AKŞAM BİR MUSİKİ YUVASI OLDU"

Her gün saat 17.00'dan sonra Türk musikisi sanatseverler her akşam Kültür Akademisi'nde saat 19:00 ile 21:00 saatleri arasında meşk ettiğini ifade eden Ertüzün sözlerine şöyle son verdi; "Bursa her akşam bir musiki yuvası oldu. Hafta sonunu ise Türk Halk Müziği'ne ayırdık. Cumartesi akşamları da Kültür Akademisi'nde Türk Halk Müziği çağlıyor. Cumartesi şiir ve edebiyat ile uğraşan sanatseverler her cumartesi 13:00 ile 17:00 arasında Kültür  Akademisi Ressam Şefik Bursalı Salonu'nda eserlerini ve şiirlerini yorumluyor.

Şairler, yazarlar, edebiyatçılar, Türk musikisiyle uğraşan musikiseverler, onun dışında gönlünü resim, heykel, arkeoloji, sanat dalları ve mimari gibi bilim ve sanat dallarıyla ilgilenenler ise hafta içi de eğitim programlarımıza katılarak misafir oluyor. Ana hedefimiz Bursa ve Bursalıların nitelikli, kaliteli, Bursa'ya yakışır kültür ve sanat ortamına kavuşması. Biz tüm sanatseverleri Kültür Akademisi'ne, eğitim programlarımıza bekliyoruz."


Haber Kaynak : igfa

Bursa
Anahtar Kelimeler: bursa'nın ruhu 'kültür'
12.6°