90'larda çocukların "ölene kadar" oynadığı oyun atari

90

90'larda çocukların "ölene kadar" oynadığı oyun atari

Şu anda 30 yaş ve üzeri olan yetişkinleri çocukluğuna geri döndürmenin yolunu Bursa'da bir vatandaş buldu. "Ölene kadar oynuyorsunuz" diye betimlediği atari ile baba ve çocukları aynı oyunda buluşturuyor.

ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN/BURSA İGFA-  Zamanımızın yetişkinleri de bir zamanlar çocuktu. Bursa'da bu yetişkinleri çocukluğuna götüren Tuncay Sarıbal, "Hedefinin  ozaman gençliğin toplanma ve eğlence alanı olan atari salonunu tekrar hayata geçirmek" olduğunu belirtti.

İşte günümüz yetişkinlerinin stres atabileceği ve çocukluk dönemine geri dönebileceği bir fırsat hayata geçirilmeye başlandı. Belki de kısa bir süre içerisinde 30- 45 yaş arası yetişkinlerin toplanıp aynı salonda, tıpkı çocukluklarında olduğu gibi oyun makinalarının başında zaman geçirebileceği bir Bursa görebiliriz. Şu anki yetişkinlerin, çocukluk dönemlerinde en büyük aktivitesi olan atari ve o salonlarda kullanılan joystick (oyun kolu) ve tuşları bulunan, jetonla çalışan makinaları, sıfırdan yapıp kullanıma sunan bir vatandaş var.
Yıldırım ilçesi Karamazak meydanında, hobi olarak başladığı işi, hazır halde iki atari ile oynamak isteyenlerin hizmetine sunmuş durumda. 12 yaşında çocuğu ile gelen 45 yaşında babalar ise günümüzde birbirini anlamayan baba- çocuk ilişkisini ortadan kaldıracak gibi duruyor. Babalar ve çocukları aynı oyunda, aynı ortamda buluşup keyifli vakit geçirebiliyor. Çocuklar, çocukluğunu yaşarken, babalar ise çocukluğuna dönüp oyun içinde kendini kaybediyor. Bu sıkıntılı  zamanlar da sizi de çocukluğunuza döndürecek, belki bir tebessüm ettirecek bu haber gerçekten içinizi ısıtacak.

Atari oyunlarını kullanıma sunan Tuncay Sarıbal şöyle konuştu; "Uzun zaman restoran yöneticiliği yaptım. Uzmanlık alanım kriz yönetimi. Bir işletmeyi krizden nasıl çıkarabilirim derken özgün konseptler belirliyorum. 2018 yılında çalıştığım firmada orta katı atari salonuna çevirmek istedim. Araştırmalarım da dünyada örneklerini gördüm. Kanada ve Amerika'da arcade bar, arcade bistro gibi firmalar faal durumda. İşletme sahibine projemi sundum fakat beğenmedi. Oyuncağa para veremeyeceğini belirtti. Bende bu fikri kendim hayata geçirmeye karar verdim. Pandemi dönemi çok sıkıntılı geçti ama ben o dönemde ilk atarimi yaptım. İlki çok hoşuma gitti derken bir tane daha yaptım, sonra bir tane daha derken 6 tane yapmış bulundum. Bitmiş halde olan 2 adet var. Diğerleri imal aşamasında.

Hedefim, bir yıl içerisinde sayıları 30 adeti bulursa atari salonu açmak. Biz gençliğini atari salonlarında geçiren nesiliz. Hiç internet kafelere gitmedim. Bizim jenarasyonun yaşları 45 oldu. Eğlenebileceğimiz bir yer kalmadı. Baba oğul gelip, oynayanlar var şu anda. Biz çocukluğumuzda, bu oyunları  oynadık. Bir jetonla ölene kadar oynarsın, bu kadar basit. Mobilya dekorasyon bölümü mezunuyum. Garsonluk yaptım, yöneticilik yaptım fakat mesleğimi hiç yapmadım. Nasip bugün içinmiş. İskeleti kendim yapıyorum. TV alıyoruz, pandora kutusu alıyoruz, tekerlek monte ediyoruz, reklamcı giydirmesini yapıyor derken aslında toplama bir ürün diyebiliriz" dedi ve daha önce bu oyunla tanışmayanlar için oyunu da anlatmayı ihmal etmedi. Sarıbal, " Bu oyunda zaman sınırı yok, jetonu atıyorsunuz ve oyunda ölene kadar oynuyorsunuz. Karakter seçiyorsunuz. Eskiden oynadığınız bütün oyunlar ve karakterler mevcut. Dövüş oyunları da var ilerlemeli oyunlarda var. Oyunda öldükten sonra bir jeton daha atıp tekrardan başlıyorsunuz" diye belirtti ve sözlerini yerinde oynamak isteyenler için tüyo vererek şöyle sonlandırdı "Buraya gelip oynamak isteyenler için jeton 50 kuruştur."


Haber Kaynak : igfa

90
12.6°