Tarih: 27.03.2022 16:17

Ramazan’da bu beslenme önerilerine dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

On bir ayın sultanı Ramazan öncesinde diyetisyenler, doğru beslenme yöntemleri konusunda uyardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nurdan Çeliktaş, "Gün içerisinde iftara kadar olan süreyi sağlıklı, enerjik şekilde geçirmek için sahurda doğru tercihler yapılması önemlidir" dedi.

İSTANBUL (İGFA) - 11 Ayın Sultanı Ramazan ayı, diğer aylardan farklı olarak beslenme düzeninin ve yaşam şeklinin değiştiği bir ay. Bu günlerde doğru beslenme yöntemlerini bilmemiz gerekiyor.

Kızılay Kartal Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nurdan Çeliktaş oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Dyt. Çeliktaş, Ramazan döneminde baş dönmeden, el ayak kesilmeden bazı şeylere dikkat edilerek rahat bir şekilde oruç tutulabileceğini söyledi. 

SAHURDA NASIL BESLENİLMELİ?

Oruç tutanların sahura kalkmasını ve sahurda kahvaltı yapmalarını tavsiye ettiklerini belirten Dyt. Nurdan Çeliktaş, sahurda süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı gibi hafif yemeklerden oluşan bir öğün tercih ederken, "Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanlar ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri uygun şekilde tüketmesini ve aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca 2-2,5 litre arasında su tüketilmelidir. Tek seferde yüksek miktarda değil iftar sahur arasında dağıtılarak içilmelidir" dedi.

İFTARDA NASIL BESLENİLMELİ?

Kızılay Kartal Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nurdan Çeliktaş, uzun süren açlık sonrası kan şekerinin düşmesi sonucu dengesiz beslenildiğine vurgu yaptı. Bunun için oruç 2 bardak ılık su 1-2 adet hurma ile açılmalıdır uyarısında bulunan Çeliktaş, “İftarda 1 bardak su ve 2 adet hurma ile oruç açıldıktan sonra çorba ve salata tercih edilirse iyi olur. Uzun bir açlık geçirildiği için hızlı bir başlangıç yapmamak gerekir. 15 dakika ara verildikten sonra ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, et, balık gibi protein kaynağı yiyecekler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlara dikkat ederek bulgur pilavı, posa açısından zengin kurubaklagiller yardımcı yemek olarak tercih edilebilir" dedi.

ÇOK HIZLI YEMEYİN

Gün boyunca uzun süren açlık neticesinde kan şekeri çok düşük olduğu için ve beyne giden açlık sinyalleri fazlalaştığı için kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğduğunu belirten Çeliktaş, "Bu yüzden çok hızlı yeme ve çok miktarda besin tüketimi olabilmektedir. Yavaş yeme ve iyi çiğnemeye dikkat edilmelidir" uyarısında bulundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —