Kovid-19 salgınıyla birlikte seyahat alışkanlıkları değişti. Kalabalık ortamların tehlikeli hale gelmesi ve kısıtlamaların etkisiyle toplu taşıma, otobüs ve uçak seyahatine taleplerde düşüş yaşanırken, kiralık araçlara talebin arttığı görüldü. Özellikle yaz döneminde uçakla seyahat edip havalimanlarından araç kiralayarak tatillerini geçirenlerin sayısı azaldı, bulunduğu şehirden araç kiralayarak tatile çıkanların sayısı ise arttı. Pandemide ikinci dalga olarak ifade edilen eylül ayında kiralık araçlara talep yüzde 352 artarken, ortalama kiralama süresi 11 güne, araç kiralama fiyatı ise günlük 122 TL'ye yükseldi.
PANDEMİ ARAÇ KİRALAMA TALEPLERİNİ DOĞRUDAN ETKİLEDİ
Kovid-19 salgınının gündemde olmadığı ocak ve şubat aylarında aylık araç kiralamalarda önemli bir değişim gözlenmezken, mart, nisan ve mayıs aylarında aylık kiralamaların önemli oranda artış gösterdiğini söyleyen Otorento Genel Müdürü Şehnaz Kırmızı, "Pandemi etkisinin azaldığı yaz döneminde yeniden normale dönen kiralamalar, ikinci dalgayla birlikte yeniden artışa geçti. Eylül ayında yüzde 352 artışla önceki yıla göre rekor kıran aylık kiralamaların artış seyri, sonraki aylarda da benzer şekilde devam etti. Yılın tamamında aylık bazda araç kiralama artış oranı ortalama yüzde 76 oldu" dedi.
HAVALİMANLARINDA YAPILAN KİRALAMALAR YÜZDE 30 AZALDI
2020’de havalimanı yolcu sayısının azalması ile havaalanında araç kiralamaların ortalama yüzde 30 oranında azaldığını belirten Şehnaz Kırmızı, "Şehir merkezlerinde araç kiralama talebi yükselirken, havalimanında kiralamaya talep önemli oranda azaldı. Yabancı turistlerin sayısının azalmasının bu düşüte önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Özellikle yabancı turistlerin büyük oranda ilgi gösterdiği Dalaman Havalimanı'ndan yapılan kiralamalar yüzde 74 azalırken, Bodrum Havalimanı'nda yüzde 57, gurbetçilerin yoğun kiralama yaptığı Kayseri Havalimanı'nda yüzde 53 ve Ankara Havalimanı'nda yüzde 33 azalma gözlendi" diye konuştu.
İSTANBUL VE ANTALYA ARAÇ KİRALAMADA ZİRVEDE
Havalimanları ve şehir merkezlerinin birlikte değerlendirildiği verilerde, sanayi ve hizmet sektörlerinin yoğunlaştığı şehirlerde kiralamalarda artış görüldüğünü ekleyen Şehnaz Kırmızı, "İl bazında bakıldığında turistlerin ve gurbetçilerin yoğun rağbet ettiği şehirlerde azalma görüldü. 2020 yılında Muğla il genelinde araç kiralamaları yüzde 56, Kayseri il genelinde yüzde 53, Nevşehir il genelinde ise yüzde 50 azaldı. Bu dönemde en çok araç kiralama işleminin yapıldığı İstanbul'da yüzde 30, ikinci sıradaki Antalya'da yüzde 32 artış yaşandı.
ORTALAMA ARAÇ KİRALAMA SÜRELERİ ARTTI
Otorento’nun yayınladığı verilere göre kısa dönemli ve tatil amaçlı araç kiralamaların yerini daha uzun dönemli ve iş amaçlı araç kiralamalar aldı. 2019'da ortalama 7 günlük sürelerde araç kiralama yapılırken, 2020 yılında ortalama araç kiralama süresi 11 güne yükseldi. 2020 yılında 94 TL olan ortalama günlük araç kiralama fiyatı ise yüzde 30 artışla 122 TL’ye yükseldi. Özellikle araç tedariğinde sorunların yaşandığı yaz aylarında fiyatlar önceki yılın 2 katına ulaştı.
"ARAÇ KİRALAMA ALIŞKANLIĞI PANDEMİ SONRASINDA DA KALICI OLACAK"
2021'de araç kiralamalarında 2020'ye göre 2 kat artış beklediklerini söyleyen Şehnaz Kırmızı, "2012 yılından bu yana Otorento olarak yerel 'rent a car' firmalarının araçlarının kiralanmasını sağlıyoruz. Türkiye’deki araç kiralama hizmetinin %98’ini kapsayan 36 il ve havalimanlarında hizmet veriyoruz. Geniş ağımızdan sağladığımız veriler nisan ayından itibaren havalimanından araç kiralama talebinin eski seyrine döneceğini, 2021 yılında araç kiralamalarında ciddi bir artış yaşanacağını gösteriyor. Pandemi döneminde kazanılan bireysel araç kiralama alışkanlığının da hijyen ve sosyal mesafe gibi göz ardı edilemeyecek faktörlerle birlikte kalıcı hale geleceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.