Balıkçılar hamsi avının serbest olduğu bölgeye akın etti, fiyat 35 liradan 15 liraya düştü

Balıkçılar hamsi avının serbest olduğu bölgeye akın etti, fiyat 35 liradan 15 liraya düştü

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından İstanbul Boğazı`nın tamamında ve Karadeniz`de İstanbul`un Sarıyer ilçesi Kumköy Aslan Burnu`ndan, Gürcistan sınırına kadar olan karasularda hamsi avcılığının 28 Ocak`a kadar durdurulması üzerine balıkçılar, yasak bölge dışında kalan Kırklareli`nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada bölgesi açıklarında avlanıyor. Havaların soğumasıyla birlikte Rusya`dan kaçan hamsinin Karadeniz`de, Bulgaristan üzerinden İğneada`ya akın etmesi üzerine İstanbul, Trabzon, Samsun, Ordu, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ gibi birçok ilden onlarca balıkçı teknesi de bölgeye geldi.

HAMSİNİN FİYATI 15 LİRAYA DÜŞTÜ

İğneada`da denize açılan balıkçı teknelerinin hemen hepsi ağlarına takılan tonlarca hamsi ile limana döndü. Yaklaşık 3 gündür denizden bol çıkan hamsinin fiyatı da 35 liradan 15 liraya kadar düştü. Avlanan balıklar ise İğneada Limanı`ndan kamyonlara yüklenip, Türkiye`nin dört bir yanına gönderiliyor.

7,5 TON HAMSİ YAKALADI

Balıkesir`den avlanmak için İğneada`ya gelen ve yaklaşık 7,5 ton hamsi yakalayan Seyfettin Kara, denizden bol çıkan hamsi sayesinde fiyatın 15 liraya kadar düştüğünü söyledi. Vatandaşın bol bol hamsi yiyeceğini belirten Kara, "Hamsi bol, fiyatlar halk için uygun. Kasası 100 ve 130 lira arasında satılıyor. Hamsi fiyatları düştü. Vatandaşa kilosu 15-20 liraya gelir. Halkımız bol bol hamsi yesin" dedi.

"HAMSİ YASAĞI YOK"

Tekirdağ`dan gelerek denize açılan Eyüp Yiğiter, bazı yanlış anlaşılmalardan dolayı vatandaşın hamsi satın almadığını söyledi. Vatandaşın hamsi yemediğine dikkat çeken Yiğiter, "Hamsi düne göre, bugün denizden az çıktı ama halkımıza sevk edecek kadar tutuldu. Su Ürünleri Genel Müdürlüğü bir bölgede olan ince hamsiyi koruyabilmek için 10`ar günlük periyotlarla önlem aldı. İstanbul Boğazı`ndan İğneada`ya kadar olan bölümde avlanma yasağı yok. Marmara Denizi`nde avlanma yasağı yok. Ege`de avlanma yasağı yok. Halkımız bunu yanlış anladı, hamsinin yasak olduğunu düşündü ve hamsi yemiyor" dedi.

"RUSYA`DAN KAÇAN HAMSİ TÜRKİYE`YE GELDİ"

Havaların soğuk olduğu Rusya`dan hamsinin kaçarak Türkiye`ye geldiğini ve bu yüzden sınırda hamsi bolluğu yaşandığını anlatan Yiğiter, "Balıkçılar, Rusya`da havaların soğumasıyla birlikte Bulgaristan üzerinden, Türkiye`ye giriş yapan hamsiyi 3 gündür tutuyor. Satışı 30-35 lira olan hamsi 15 liralara düştü. Ama halkımız şoklu balıktır düşüncesiyle almıyor. Şu anda hamsi çok kaliteli ve çok ucuzladı, yemelerini tavsiye ediyorum. Tezgahlarda 10-15 liraya düştü, tam alma, yeme zamanıdır. Bugün bu teknede 20 ton hamsi yakaladık. Burada 100`e yakın tekne var ve her tekne 20 ton değil, 10 ton tutsa çok büyük bir potansiyel oluşuyor. Bunu değerlendirmek lazım, bunun düzeltilmesini istiyoruz. Hamsi yasağı yok ülkede ve bize bu gıda lazım" diye konuştu.

"YANLIŞ ANLAŞILMAKTAN DOLAYI FİYATLARIMIZDA KIRIKLIK VAR"

Hamsinin yanlış anlaşılmadan dolayı çok ucuza satıldığını ifade eden balıkçı Selim Karaduman ise, "Denizde balık çok, onun için balıkçımız rahat. Ama yanlış anlaşılmadan dolayı dün hamsi çok ucuza gitti. Bu bölgede hamsi avlamak serbest. Marmara`da serbest, doğusu yasak. Bunun için yanlış anlaşılmaktan dolayı fiyatlarımızda kırıklık var" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı



Balıkçılar hamsi avının serbest olduğu bölgeye akın etti, fiyat 35 liradan 15 liraya düştü
Anahtar Kelimeler:
12.6°