Beyaz Saray doğruladı! Biden`dan `nükleer` hamle

Beyaz Saray doğruladı! Biden`dan `nükleer` hamle

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD`nin yeni başkanı Joe Biden`ın, Rusya`ya, süresi şubatta bitecek "Yeni Stratejik Silahları Azaltma Antlaşması`nı" (New START) 5 yıl daha uzatma teklifinde bulunmayı planladığını teyit etti.

 

Psaki, Beyaz Saray`da düzenlediği basın toplantısında yeni yönetimin Rusya ile ilgili politikalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Biden`ın New START`ı uzatmayı planladığına ilişkin iddialara yanıt veren Psaki, "ABD`nin New START`ı 5 yıl daha uzatma niyetinde olduğunu teyit edebilirim." diye konuştu.

Psaki, Biden`ın bu anlaşmayı ABD`nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun bulduğunu belirterek, "New START, Rusya`nın nükleer gücünü kısıtlayan tek anlaşma." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya`ya yönelik genel politikayla ilgili ise Psaki, "Rusya ile ABD`nin çıkarları doğrultusunda çalışsak da bu ülkeyi pervasız ve hasım eylemlerinden dolayı sorumlu tutacağız. Biden, İstihbarat Topluluğuna Solar Winds siber saldırısı ve Rusya`nın 2020 seçimlerine müdahalesi konusunda çalışma talimatı verdi. Aynı şekilde, Rusya`nın Aleksey Navalnıy`a yönelik kimyasal saldırı düzenlediği ve Afganistan`daki Amerikalı askerlerin öldürülmesi için Taliban`a para teklif ettiği iddialarını da araştıracağız." ifadelerini kullandı.

Uzatılması NATO ve Rusya`yı memnun edecek

Eski Başkan Donald Trump`ın karşı çıktığı ve seçildiği takdirde yenilemeyeceğini belirttiği anlaşmanın süresinin uzatılmasının hem NATO`yu hem de Rusya`yı memnun edeceği ifade ediliyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki ülkeye de "New START`ı uzatmaları" çağırısında bulunmuştu.

5 Şubat 2010`da Eski ABD Başkanı Barack Obama ile Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev tarafından imzalanan New START Antlaşması, 5 Şubat`ta geçerliliğini yitiriyor.

Antlaşma, Rusya ve ABD`nin konuşlu nükleer silah başlıklarının sayısını 1,550`ye indirmesini şart koşuyor.

ABD Senatosu 2010`da ABD`nin karada konuşlu füzeler, kıtalararası balistik füze kapasiteli denizaltılar ve nükleer kapasiteli bombardıman uçaklarından oluşan üç kademeli nükleer gücünü modernize etmesi karşılığında, Obama`nın imzaladığı antlaşmayı onaylamıştı.

Trump`ın Ortak Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Antlaşmasından 2 Ağustos 2019`da çekilmesi ile New START anlaşması, "ABD ile Rusya arasındaki son nükleer silahları kısıtlama anlaşması" olarak biliniyor.



Beyaz Saray doğruladı! Biden`dan `nükleer` hamle
Anahtar Kelimeler: jen psaki 5 yıl uzatma
24.2°