Mali`de Fransa karşıtı gösteriye polis müdahalesi

Mali`de Fransa karşıtı gösteriye polis müdahalesi

Mali`de, ülkedeki Fransız askeri varlığına karşı düzenlenen izinsiz gösteriye polis müdahale etti.

Yerel basında çıkan haberlere göre, başkent Bamako`da yapılması planlanan ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında yasaklanan Fransa karşıtı eylemde yüzlerce kişi Bağımsızlık Meydanı`nı doldurdu.

Fransa aleyhinde sloganlar atan göstericilere polis biber gazıyla müdahale etti.

Haftalar öncesinde planlanan gösteri için Fransa`daki Sarı Yeleklilerden bir grubun da Bamako`ya geldiği öğrenildi.

Mali Cumhurbaşkanından yabancı askerlere övgü

Gösterinin, Mali Silahlı Kuvvetlerinin kuruluşunun 60`ıncı yılı etkinliklerine denk gelmesi dikkati çekti.

Geçiş sürecinin Cumhurbaşkanı Bah N`Daw, konuya ilişkin düzenlenen törende yaptığı açıklamada, aralarında Fransızların da bulunduğu Mali`de görev alan yabancı askerlere minnettar olduklarını söyledi.

N`Daw, konuşmasında, "Ülkemizi özgürleştirmek uğruna canlarını tehlikeye atan, aralarında askerlerin de olduğu uluslararası topluma şükranlarımı bir kez daha yenilemek istiyorum." dedi.

Fransa`nın Nijer, Çad, Moritanya, Burkina Faso ve Mali`de yürüttüğü Barkhane operasyonunda toplam 5 bin 100 asker görev yapıyor.

Operasyonun Mali ayağında aralık sonundan ocak başına kadar 5 askerin hayatını kaybetmesi, Fransız kamuoyunda ciddi eleştiri konusu olmuş, operasyonun sona ermesi ya da asker sayısının azaltılmasına ilişkin talepler gündeme gelmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 19 Ocak`ta yaptığı açıklamada, konunun, Çad`ın başkenti Encemine`de düzenlenecek G5 Sahel Zirvesinde karara bağlanacağını söylemiş ve asker sayısının azaltılmasına yeşil ışık yakmıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Fatma Esma Arslan