Tarih: 14.01.2021 02:39

Navalny 17 Ocak`ta Rusya`ya dönüyor

Facebook Twitter Linked-in

Navalnıy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, daha önce zehirlendiği gerekçesiyle Almanya`ya tedavi için özel ambulans uçakla nakledildiğini hatırlattı.

Her zaman ülkesine dönmek istediğini vurgulayan Navalnıy, "17 Ocak`ta evime döneceğim." ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 15 Eylül 2020`de Navalnıy`ın Rusya`ya dönmekte "özgür" olduğunu söylemişti.

`NAVALNIY`IN ZEHİRLENDİĞİ` İDDİASI

Rusya`nın Tomsk şehrinden Moskova?ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020`de uçağa binen Navalnıy`ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine iniş yapmıştı.

Omsk`taki hastaneye kaldırılan Navalnıy?ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 44 yaşındaki Navalnıy, 22 Ağustos 2020`de Omsk`tan özel bir uçakla Berlin`deki Charite Hastanesine nakledilmişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020`de Navalnıy`ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.

Seibert, 14 Eylül 2020`de de Navalnıy`ın zehirlendiğinin İsveç ve Fransa`daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.

Charite Hastanesi 7 Eylül 2020`de, Navalnıy`ın sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti.

Navalnıy`ın ekibi de Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Navalnıy`ın Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu ileri sürmüştü.

Aleksey Navalnıy, 23 Eylül 2020`de Berlin`de tedavi gördüğü Charite Hastanesinden taburcu edilmişti.

NAVALNIY KİMDİR?

Rus muhalif aktivist Navalnıy, ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle biliniyor.

`Aleksey Navalnıy` ve `Navalnıy Live` Youtube kanalını yöneten Navalnıy, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfını 2011?de kuran Navalnıy, "Kremlin`in aşçısı" olarak anılan Yevgeniy Prigojin?in yemek şirketinin hizmet verdiği okullarda, öğrencileri hastalandırdığını iddia etmişti.

Navalnıy, Prigojin`in kendisine, vakfa ve vakfın avukatı Lubov Sobol`e yönelik toplam 88 milyon rublelik (yaklaşık 1 milyon 240 bin dolar) dava açması nedeniyle vakfını kapatma kararı aldığını bildirmişti.

Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde, 2013`te Halkın Özgürlüğü Partisi (PARNAS) tarafından desteklenen Navalnıy, mevcut Belediye Başkanı Sergey Sobyanin`e karşı seçimleri kaybetmişti.

Navalnıy`ın Rusya`da 2018`de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığı, sabıka kaydı gerekçesiyle Rusya Merkez Seçim Komisyonunca kaydedilmemişti.

Navalnıy, 2012`de Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak kabul edilmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —