İran AstraZeneca aşısını Hindistan, Çin ve Rusya`dan alacak

İran AstraZeneca aşısını Hindistan, Çin ve Rusya`dan alacak

Tabipler Birliği Genel Başkanı Muhammed Rıza Zaferkandi, ülkesinin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 2 ay içerisinde Hindistan, Çin ve Rusya`dan 2 milyon AstraZeneca aşısı ithal etmeyi planladığını söyledi.

İran`ın resmi haber ajansı IRNA`ya göre, Tahran`daki Tabipler Birliği binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Zaferkandi, "AstraZeneca aşısı, İsviçre`de üretiliyor ve sadece bilimsel çalışmaları İngiltere`de yapılıyor.

Aşı, AstraZeneca ile yapılan sözleşme kapsamında Hindistan, Çin ve Rusya`da da üretiliyor ve bu aşının çeşitli kaynaklardan satın alınması gündemde. Sağlık Bakanlığı, bu aşıyı çeşitli tedarikçilerden Nevruz Bayramı`na (21 Mart) kadar 2 milyon adet ithal etmeyi planlıyor." dedi.

Pfizer ve Moderna aşılarının pahalı olması ve soğuk zincir nakliye sorunu nedeniyle hiçbir zaman İran`ın gündeminde yer almadığını dile getiren Zaferkandi, İran`da üretilen aşının birçok yabancı aşıdan daha güvenilir olduğunu savunarak, Küba ile ortaklaşa üretilen yerli aşının piyasaya sürülmesinin zaman alacağını kaydetti.

İran`da bugün itibarıyla virüs kaynaklı toplam can kaybı 56 bin 262, vaka sayısı da 1 milyon 292 bin 614 olarak açıklanmıştı.

İran lideri Hamaney, 8 Ocak Cuma günü devlet televizyonundan halka hitap ettiği konuşmasında, ABD ve İngiltere tarafından üretilen aşılara güvenmediğini, bu ülkelere ait aşıların ithalatını yasakladığını duyurmuştu.

İRAN`IN YERLİ AŞISI

İran, Kovid-19`a karşı bağışıklık sağlamak amacıyla geliştirdiği "COVIRAN Bereket" adlı yerli aşısını ilk defa 29 Aralık 2020`de insan üzerinde denemişti.

İran Koronayla Mücadele Kurulu Bilim Komitesi Üyesi Minu Mahraz, dünkü açıklamasında ülkesinin geliştirdiği Kovid-19 aşısını yaptıran kişi sayısının 7`ye yükseldiğini söylemişti.



İran AstraZeneca aşısını Hindistan, Çin ve Rusya`dan alacak
Anahtar Kelimeler: koronavirüs aşısı
24.2°