Bir başlangıç tabağı olan som yemeğinde barbun balığı ana madde olarak kullanılıyor. Balığın tüm kılçıklarının temizlenmesi gerekiyor. Mehmet Şef`in imza yemeği olarak mavi takım yarışmacıları dokunulmazlık mücadelesinde aynı tabağı çıkarmak için yarıştı. İşte, som yemeği yapılışı...
SOM NASIL YAPILIR?
Malzemeler
Barbun 2 adet (Yaklaşık 120 gr)
Gremolata
Galeta unu 24 gr
Panko (Ekmek kırıntısı) 11 gr
Parmesan 50 gr (Rendelenmiş)
Maydanoz 8 gr
Dereotu 8 gr
Taze nane 4 gr
Taze fesleğen 11 gr
Taze soğan 9 gr
Sarımsak 1 diş
Güner içi 13 gr
Ceviz içi 15 gr
Zeytinyağı 100 ml
Tuz
Taze çekilmiş tane karabiber
Garnitür
Krem balzamik 5 gr
Ceviz içi (İri çekilmiş) 50 gr
Toz esmer şeker 4 gr
YAPILIŞI:
Barbun balıklarının pulları alınır ve içi temizlenir. Kılçıkları ve omurgası alınır. Kelebek fileto olacak şekilde açılır.
GREMOLATA
Galeta unu, panko, maydanoz, dereotu, taze nane, fesleğen, taze soğan, parmesan, sarımsak güner içi, ceviz içi, tuz ve karabiber hafif pütürlü kalacak şekilde blenderden geçirilir, son olarak zeytinyağı eklenerek karıştırılır.
Hazırlanan gremolata barbun filetolarının içerisine doldurulur Pişirme kâğıdı serilmiş fırın tepsisine barbunlar yerleştirilir. Önceden buhar ayarında ısıtılmış 100 derece fırında 12 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan barbun balıkları tabağa alınır.
Bir fırça yardımıyla krem balzamik tabağa sürülür. Üzerine de esmer toz şeker ve ceviz içi serpilir, pürmüz ile kızartılır. Som yemeği servise hazır...