Tarih: 06.07.2021 16:00

Azerbaycan uçakları ilk kez `Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı`nda 

Facebook Twitter Linked-in

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı`nca her yıl düzenlenen `Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı`nın basına tanıtımı yapıldı. Tatbikata Azerbaycan, ilk kez uçaklarla katıldı. 

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, 2001'den beri Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 'Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı' düzenliyor. Geçen yıl pandemi nedeniyle ara verilen tatbikat, bu sene Türkiye'nin ev sahipliğinde 21 Haziran'da başladı. Tatbikata Azerbaycan, Katar, Pakistan ve NATO unsurları katıldı. Bugün gerçekleştirilen basına tanıtım toplantısını ise çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci takip etti. 

'Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı', gerçek harekata benzetilmiş ortamda; pilotların, hava savunma personelinin ve kontrolörlerin harekata yönelik eğitim seviyelerinin artırılması, müşterek ve birleşik harekat usullerinin denenmesi ve geliştirilmesi, gerçek harekat şartlarında kayıpların asgari seviyeye indirilmesi ve görev etkinliğinin azami seviyeye çıkarılması amacıyla yapılıyor.

DÜNYADAKİ 3 TAKTİK EĞİTİM MERKEZİNDEN 1'İ

Eğitim tatbikatında; gerçeğe yakın savaş ortamında, basitten zora doğru giden senaryo dahilinde yüksek teknolojinin sağladığı avantajla jenerik ortamda, eğitimin kalitesi bilgisayar ortamında ölçülecek şekilde gerçekleştiriliyor. Tüm katılımcıların bilgi ve becerilerini deneyip, aksaklık ve eksiklikleri belirledikten sonra gidererek eğitim seviyelerini yükseltmenin amaçlandığı belirtiliyor.

Dünyadaki 3 taktik eğitim merkezinden 1'i olan 'Anadolu Kartalı’nda bugüne kadar 24'ü uluslararası olmak üzere toplam 43 eğitim tatbikatı yapıldı ve toplam 24 bin sorti uçuldu. Tatbikat bölgesi 300x400 kilometre ebadında Tuz Gölü ve çevresini kapsayan bölgede yer alıyor. 

2 Temmuz'da sona erecek tatbikata Türkiye, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 fırkateyn ve 2 hücumbot, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan da 39 adet F-16 uçağı, 1 adet E-7T awacs, 2 adet KC-135R, 1 adet ANKA-S İHA (İnsansız Hava Aracı) ile katıldı.

AZERBAYCAN 2 UÇAKLA KATILDI

Daha önceki tatbikatlara uçakla katılmayan Azerbaycan ise ilk kez 2 adet SU-25 ve 2 adet MIG-29 uçağı, Katar 4 adet Rafale uçağı, Pakistan 5x JF-17 ve NATO 1 adet E-3A uçağıyla katıldı. 

Tatbikatta bir ilk olarak da NATO Mukabele Kuvveti'ne, Türk Hava Kuvvetleri tarafından taahhüt edilen 6 adet F-16 ve 1 adet KC-135R tanker uçağı ve 6 adet Stinger hava savunma timinin harbe hazırlık ve birlikte çalışabilirlik yeteneği, NATO ve milli unsurlar tarafından denetlenecek. 

 

'ANADOLU KARTALI TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI GÜVENİNE KATKIDA BULUNUYOR'

'Uluslararası Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı'nın ikinci bölümüne üsse gelen Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Hasan Küçükakyüz, beraberindeki askeri heyet ile Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı Mehteran Bölüğü'nün gösterisini izledi. Daha sonra Orgeneral Küçükakyüz ve askeri heyet, 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nda ,Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi filoları Solo Türk ve Türk Yıldızlarının gösterisini takip etti.  



Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Hasan Küçükakyüz, katılımcılara ve gözlemcilere Anadolu Kartalı Eğitimini anlattı. Orgeneral Küçükakyüz, “Anadolu Kartalı eğitimleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2001 yılından itibaren 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, Konya'da icra edilmektedir. 2001 yılından bu yana 19 kez milli, 24 kez ise uluslararası olmak üzere NATO kurucuları dahil 14 ülkenin katılımıyla toplam 43 dönem Anadolu Kartalı tatbikatı eğitimi icra edildi. Bu eğitimler sadece Türkiye'nin müttefik ve dost ülkelerinin eğitim ve ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda, kendine özgü coğrafi konumunun kazandırdığı kaynaklarını paylaşmak suretiyle Türkiye’nin uluslararası güven ve işbirliğine katkıda bulunmasını sağlamak noktasında da önemli bir rol oynamaktadır” dedi.



‘ANADOLU KARTALI SAHASINI KARDEŞ, DOST VE MÜTTEFİKLERİMİZLE PAYLAŞIYORUZ’

Anadolu Kartalı sahasının önemini anlatan Orgeneral Küçükakyüz şöyle konuştu:

“Bugün yaklaşık 21 ülkeden 44 gözlemci personelle, 160’a yakın yerli ve yabancı basın mensubu da Anadolu Kartalı eğitimlerinde aramızda oldu. Anadolu Kartalı eğitimlerinin amacı, harekata yönelik eğitim ihtiyacını karşılamak ve personelin harbe hazırlık seviyesini yükseltmektir. NATO ve müttefik ülkelerle beraber çalışabilme kabiliyetlerini denemek, geliştirmek ve gerçeğe yakın harekat ortamında basitten zora doğru değişen bir senaryo dahilinde eğitim seviyesini geliştirmektir. Yeni teknik, taktik, konsept ve doktrinlere yönelik kazanımlar sağlamak bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunmaktır. Çok şanslıyız ki 60’tan fazla hava unsurunu bölgedeki diğer hava trafiklerinden etkilenmeden görev icra edebileceği taktik atış sahaları, elektronik harp, test ve eğitim sahasını da içeren büyük bir Anadolu Kartalı sahasına sahibiz. Bu imkanı kardeş dost ve müttefiklerimizle paylaşıyor olmayı tatbikatın amacı ve kazanımlarımız açısından da çok kıymetli buluyorum.”



‘TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNİN ÇARKLARI EĞİTİMLİ VE NİTELİKLİ PERSONELDİR’

Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Hasan Küçükakyüz sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmiş yılların istatistikleri ve devam eden eğitimler göz önüne alındığında tatbikatın amacına ulaştığını değerlendirmekteyim. Teknolojinin sürekli değişen doğasına karşı değişmeyen tek ihtiyaç, modern silah ve harp vasıtalarının yansıra eğitimli insan gücüdür. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çarkları da eğitimli ve nitelikli personelidir. Özverili ve aktif bir çalışma sonucunda planlanan eğitimler sürecinde tespit edilen eksikliklerimiz en az edinilen tecrübe kadar önemlidir. Bu tespitlerin alınan dersler olarak gelecek eğitim dönemlerinde senaryolara dahil edilmesi tatbikatın bir diğer amacıdır. Bizi hedeflerimize ve başarıya ulaştıran planlamalara, uygulamaya, sonuçlara olan bu gerçekçi yaklaşımımızdır. Davetimizi kabul ederek burada bulunan bütün katılımcıların bu sürecin en önemli bileşeni olduğunu ifade etmek isterim. Bu başarılı eğitim sürecini hazırlayan ve icra eden tüm personele teşekkür ederim.”

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —