Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Ege Denizi`nde müsilaj (deniz salyası) yoğunluğu beklemediklerini açıkladı.
Marmara Denizi`ndeki müsilaj sorununu düzenli dalışlarla takip eden Sarı, son dalışını Çanakkale Boğazı`nın Ege çıkışındaki Seddülbahir bölgesinde yaptı.
Dalışta edindiği izlenimleri muhabirine anlatan Sarı, bölgede 7 ila 17 metrelik bölümde müsilaj olduğunu dile getirdi.
Ege ve Karadeniz`de de müsilajın görülebileceğini fakat Marmara gibi yoğunlaşmasını beklemediklerini aktaran Sarı, "Seddülbahir, boğazın çıkışı ve Marmara`nın etkisi devam ediyor. Seddülbahir`de yerde müsilaj var fakat Saros Körfezi kısmında çok az, yok denilecek kadar." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Sarı, Ege`nin atık yükünün Marmara`ya göre daha az olduğunu belirtti.
Seddülbahir`deki dalışında su altındaki canlılarda herhangi bir ölüm görmediğini, anormallik olmadığını, normal yaşamın sürdüğünü bildiren Sarı, şunları söyledi:
"Müsilajın bir kısmı buradan gidiyor, bir kısmı da halen Marmara suyunun etkisi, orada oluşmaya devam ediyor. Ege`de sirkülasyon fazla olduğu için orada Marmara gibi yoğunlaşmasını beklemiyoruz. Ege`de akıntı fazla, tuzluluk yüksek, oksijen yüksek, kirlilik Marmara`ya göre daha az, böyle olunca da orada bir yoğunlaşmasını beklemiyoruz."
Kaynak: Anadolu Ajansı / Ali Atmaca