Avusturya`da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakim karşısına çıktı: Türkiye`ye iade edilmek istiyorum

Avusturya`da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakim karşısına çıktı: Türkiye`ye iade edilmek istiyorum

Önceki gün Avusturya`da tutuklanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz`ın duruşması bugün Viyana`da gizli oturumda yapıldı. Hakim karşısına çıkan ve Türkiye`ye iade edilmek istediğini ifade eden Sezgin Baran Korkmaz`ın 14 gün daha tutu

Avusturya`da ABD`nin talebi üzerine tutuklanan SBK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sezgin Baran Korkmaz bugün Viyana`da hakim karşısına çıktı.

14 GÜN DAHA TUTUKLU KALACAK

Sezgin Baran Korkmaz "Türkiye`ye iade edilmek istiyorum" dedi. Mahkeme, yetkisizlik kararı verirken, Korkmaz`ın 14 gün daha tutuklu kalacağı ve ardından Wels`te hakim karşısına çıkacağı öğrenildi. Duruşmanın ardından, Sezgin Baran Korkmaz`ın mahkeme binasının arka kapısından çıkarıldığı belirtildi.

AVUKAT DÜLGER: BUGÜN YA DA YARIN BAŞVURUMUZU YAPACAĞIZ

Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamalarıyla kırmızı bültenle aranırken Avusturya`da tutuklanan SBK Holding`in sahibi Sezgin Baran Korkmaz`ın avukatı Volkan Dülger, müvekkilinin Türkiye`ye iade edilmesini talep edeceğini söyledi. Dülger "Bugün ya da yarın başvurumuzu yapacağız" dedi.

Sezgin Baran Korkmaz`ın avukatı Volkan Dülger.

"MÜVEKKİLİM TÜRKİYE`DE YARGILANMAK İSTİYOR"

Avukat Dülger, müvekkili hakkındaki suçlamaların iş ortaklığı olduğu Kingston şirketinin yasadışı faaliyetlerine dayandırıldığını belirterek, "ABD`nin yeni tespit ettiği bir usulsüzlükten müvekkilimin haberdar olmasını beklemek düşünülemez. Müvekkilim Türkiye`de yargılanmak istiyor ve bu nedenle iadesini talep edecek. Türkiye`nin de iade talebinde bulunduğunu biliyoruz. Biz de bugün ya da yarın Türkiye`ye iade edilmeyi talep edeceğiz" dedi.

ABD`NİN TALEBİYLE ÖNCEKİ GÜN TUTUKLANMIŞTI

"Suç gelirlerinin aklandığını bilmesine rağmen sessiz kalmak" iddiasıyla ABD`de başlatılan soruşturma nedeniyle Avusturya`da ABD`nin talebi üzerine önceki gün tutuklanmıştı.

İADE SÜRECİ 19 HAZİRAN İTİBARIYLA BAŞLADI

Türkiye`nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Avusturya`da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz`ın iadesi için dün "Bakanlığımızdan aldığımız talimat doğrultusunda gereğini yerine getirerek iade işlemleri için süreci 19 Haziran tarihiyle başlatmış durumdayız" ifadelerini kullanmıştı.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı, ABD`nin isteğiyle tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz`la ilgili, "Türkiye`nin iade talebi de ulaştı" demişti.

BAŞSAVCILIK MAL VARLIKLARININ LİSTESİNİ YAYIMLAMIŞTI

Öte yandan, Sezgin Baran Korkmaz`ın Türkiye`deki şirketleri ve varlıklarının soruşturma dosyasına konduğu ABD`de Utah Mahkemesi`ndeki "dolandırıcılık ve kara para aklama" davasında başsavcılık, el konulmasını istediği mal varlıklarının listesini yayımlamıştı.

İKİ KARDEŞ MAHKUM OLMUŞTU

ABD`de Utah Federal Savcılığı, mahkemeye başvurarak iş insanı Sezgin Baran Korkmaz`ın (SBK) Türkiye`deki varlıklarının ABD tarafından geri alınmasını talep etmişti. `Kingston Kardeşler`in ABD Hazinesini dolandırarak elde ettiği 511 milyon dolarlık teşviklerin en az 134 milyon dolarının Türkiye`ye gönderildiği görülmüş, iki kardeş de mahkeme süresince haftalarca şahitlik yaparak suçlarını itiraf etmiş ve mahkum olmuşlardı.

ONLARCA ŞİRKETE YATIRIM YAPTILAR

2014-2018 yılları arasında Türkiye`ye gönderilen paralar ile SBK`nin kontrolünde ilaç, inşaat ve teknoloji başta olmak üzere birçok farklı yatırımlar yapıldığı ve şirketler alındığı yine kardeşlerin duruşmalarda verdiği bilgilerle ortaya çıkmıştı. Kingston Kardeşler Türkiye`ye gönderdiği paraların işlem belgeleri de dahil olmak üzere, SBK ve SBK`ya yakın başka Türkiye irtibatları ile ilgili iletişim bilgilerini de Amerikalı savcılarla paylaşmıştı.

Aynı duruşmalarda sanık olan ve Sezgin Baran Korkmaz ile Kingston Kardeşleri tanıştıran ve işbirliği yapan Lev Dermen de; suçlu bulunarak mahkum olmuştu. Asıl adı Levon Termendzyan olan Dermen`in SBK`nın Türkiye`deki finansörü olduğu iddia edilmişti.

TÜRKİYE`DE DE DAVA AÇILMIŞTI

SBK Holding ve bağlı altı şirketin hesaplarından 132 milyon dolar kara para aklandığı iddiaları üzerine Türkiye`de de dava açılmıştı. Geçtiğimiz ay ilk duruşması yapılan davaya hakkında yakalama kararı olan Sezgin Baran Korkmaz yurtdışında olduğu için katılmamıştı.



Avusturya`da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz hakim karşısına çıktı: Türkiye`ye iade edilmek istiyorum
Anahtar Kelimeler:
24.2°