AB Konseyi`nden yapılan açıklamaya göre, Belarus`ta "artan insan hakları ihlalleri ve sivil topluma, demokratik muhalefete, gazetecilere şiddet yoluyla baskı kurulduğu" gerekçesiyle 78 kişi ile 8 kuruluşa yaptırım uygulayacak.
Buna ek olarak 23 Mayıs`ta Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçağının bomba ihbarı sebep gösterilerek Belarus`un başkenti Minsk`e indirilmesi ve uçaktaki muhalif gazeteci Roman Protaseviç`in gözaltına alınması olayı nedeniyle 7 kişi ve 1 kuruluş da yaptırım listesine eklenecek.
AB`nin Belarus`a yönelik dördüncü yaptırım paketinin Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko`ya yakın olduğu bilinen bazı iş insanlarını da kapsadığı bildirildi. Yaptırım listesinde çok sayıda hakim, savcı, bürokrat, üst düzey güvenlik görevlisi ve milletvekilinin yanı sıra Lukaşenko`nun oğlu Dimitry Lukaşenko da yer alıyor.
Listeye alınan kuruluşlar arasında ise dünyanın en büyük kamyon üreticilerinden devlete ait OJSC Belaz, otomobil üreticisi OJSC Minsk ile Belarus`tan petrol ürünleri ihraç yetkisine sahip tek özel şirket olan NNK bulunuyor.
AB Konseyi`nin açıklamasında, "Bu yaptırımlar rejimin destekçilerine, Lukaşenko`ya verdikleri desteğin büyük bedelinin olacağı şeklinde güçlü bir mesaj gönderecektir." ifadesi yer aldı.
Yeni yaptırımlarla AB`nin Belarus`ta kısıtlayıcı tedbir uyguladığı kişi sayısı 166`ya, kuruluş sayısı da 15`e çıktı.
AB, Belarus`ta Ağustos 2020`de yapılan seçimlere hile karıştırıldığı ve muhalefete baskı uygulandığı gerekçesiyle bu ülkeye yaptırımlar uyguluyor. Lukaşenko`nun da dahil olduğu yaptırımlar seyahat kısıtlaması, varlıkların dondurulması gibi uygulamaları içeriyor.