Son dakika haberi: Merkez Bankası`nın faiz kararı belli oldu

Son dakika haberi: Merkez Bankası`nın faiz kararı belli oldu

Gelen son dakika haberine göre; Merkez Bankası (TCMB), bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 19`da sabit tutma kararı aldı.

Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: "Merkez Bankası aldığı bu kararla beklentileri karşılamış oldu. Dünyanın tamamında hem enflasyon hem de faizler yükseliyor. Merkez Bankası`nın enflasyona vurgu yapması çok çok önemli.

İlgili Haber Altını olanlar dikkat! Faiz kararı sonrası fiyatlar...

İKİ ÖNEMLİ ETKEN

Enflasyonda kalıcı emareler gözükene kadar ancak o zaman faiz düşüşleri görülebilir. Merkez`in bu kararı almasında iki önemli etken şöyle: Biri enflasyon diğeri küresel piyasalar...

Eğer haziran ayı enflasyon rakamı mayıs ayındaki gibi gelirse, Merkez Bankası Temmuz toplantısında 100 baz puan indirimi gidebilir. İş dünyasının talebi faizlerin düşük olması yönünde. Öte yandan Merkez`in sıkılaştırma hamlesi devam ettiği için için krediler çok fazla artmıyor. Taşıt ve konut kredileri temmuz ayındaki faiz kararına odaklanmış durumda."

Ekonomist Enver Erkan ise milliyet.com.tr`ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Politika metninde yer alan ifadeler üzerinden Merkez Bankası?nı okuyacağımızı belirtmiştik, bu bakımdan metne giren ve çıkan ifadeler şimdi odak noktamızda duruyor. Merkez Bankası şahin bir değişiklik yaptı ve geçen ay ?mevcut? şeklinde değiştirdiği parasal duruşuyla alakalı olarak yeniden ?sıkı? referansını kullandı ve ?kararlılıkla? ifadesine de metinde yer verdi. 

"DEĞİŞİKLİK OLDUĞU GÖRÜLÜYOR"

Var olan enflasyon ve finansal koşullar riskleriyle beraber değerlendirildiğinde, parasal sıkılık derecesini bozmama anlamında yerinde bir değişiklik olduğu görülüyor. Bununla beraber; Merkez Bankası?nın öngördüğü enflasyon tahmin patikası halen piyasa bazlı beklentilere göre iyimser bir nokta olarak yılsonu için %12,2 seviyesini işaret ediyor. Bu varsayım, aynı zamanda Nisan ayında enflasyonun hali hazırda zirve yapmış olması görüşünü de içeriyor. Faiz patikasının enflasyonla uyumlu ilerletileceğini varsayıyoruz."

MERKEZ`DEN `ENFLASYON` VURGUSU

Öte yandan TCMB`den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu`nun, politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutmaya karar verdiği bildirildi.

Duyuruda, gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanmasının küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklediği belirtilerek, "Bununla beraber, emtia fiyatlarındaki artış eğilimi, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır." denildi.

Yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkilerinin önemini koruduğu aktarılan duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Yurt içi iktisadi faaliyet güçlü seyretmektedir. İkinci çeyrekte, salgın kısıtlamalarına ve finansal koşullardaki sıkılaşmaya bağlı olarak iç talep bir miktar ivme kaybederken, dış talep gücünü korumaktadır. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın etkisiyle krediler ılımlı bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte kredilerin seyri ve kompozisyonu makroekonomik istikrar açısından yakından takip edilmektedir. Emtia fiyatlarındaki yükselişe karşın ihracattaki güçlü artış eğilimi, kredilerdeki yavaşlama, altın ithalatındaki belirgin gerileme ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasının cari işlemler dengesinde başlayan iyileşmeyi hızlandırması beklenmektedir."

"Politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecek"

Duyuruda, son dönemde ithalat fiyatları kaynaklı maliyet unsurlarının yanı sıra talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği bildirildi.

Diğer taraftan, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin gözlenmeye başlandığı aktarılan duyuruda, "Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir." ifadeleri kullanıldı.

Duyuruda, TCMB`nin, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceği vurgulandı.

Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizinin, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceğini belirtilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir." Duyuruda, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti`nin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.