Tarih: 09.06.2021 07:47

Bölgedeki 25 milyon insanı etkileyecek

Facebook Twitter Linked-in

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - Siyasi partilerin, Marmara?daki müsilaj felaketinin araştırılmasına ilişkin hazırladıkları önergeler perşembe günü TBMM Genel Kurulu?nda birleştirilerek görüşülecek. AK Parti ve MHP müsilaj önergelerini ayrı ayrı TBMM Başkanlığı?na sunarken, AK Parti?nin önergesinde, müsilajın ?ortalamanın deniz sıcaklığı, kirlilik oranı ve akıntının yavaşlayarak denizin durağın olması? gibi üç etkenden kaynaklandığını belirtildi.

Çözüm önerileri

İklim değişikliğinin deniz ekosistemini de olumsuz etkilediği vurgulanan önergede, müsilajın bölgede yaşayan 25 milyon üzerindeki insanı vuracağı dile getirildi.

Önergede çözüm önerileri şöyle sıralandı: ?Denize ulaşan atıkların arıtılması konusunda çevre belediyelerin sorumluluğu önceliklidir. Ancak sanayi kuruluşlarının atıkları ve atık sularının arıtılması konusunda merkezi idarenin üzerine düşen sorumlulukları da ortadadır. Deniz araçlarının atıkları, ilan işletmelerinden ve yük gemilerinden denize bırakılan kirleticiler, kaçak avcılığın ekosistemde yol açtığı tahribat çok yönlü olarak değerlendirilmeli ve harekete geçilmelidir. Etki altındaki denizel sisteme evsel, endüstriyel ve kanalizasyon atıkları gibi noktasal kaynaklı denizi kirletici etmenler ile tarımsal araziler gibi noktasal olmayan kaynaklardan gelebilecek kirlilik yükünü bertaraf etmek üzerine bütüncül planlamalar yapılması zorunluluktur. Ekosistem ile barışık bir yerleşim tarım ve sanayi üretimi ile kirleticilerin arındırıldığı bir atık yönetimi oluşturulması ertelenemez bir ihtiyaç haline gelmiştir.?




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —