Bakan Akar, `Denizkurdu 2021 Tatbikatı`nı takip etti

Bakan Akar, `Denizkurdu 2021 Tatbikatı`nı takip etti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi, `Denizkurdu 2021 Tatbikatı`nın Doğu Akdeniz`deki seçkin gözlemci günü faaliyetlerini takip etti. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi, `Denizkurdu 2021 Tatbikatı`nın Doğu Akdeniz`deki seçkin gözlemci günü faaliyetlerini takip etti. 

Seçkin gözlemci günü faaliyetleri, Bakan Akar'ın tatbikatın sancak gemisi 'TCG Salihreis'e gelmesinin ardından başladı. Akar'ın gemiye gelişinde, denizcilik adetlerine uygun olarak 'silistre' adı verilen denizci düdüğü çalındı. Akar, Donanma Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu tarafından karşılandı. Geminin adının yazdığı şapka verilen Akar ve TSK komuta kademesi, daha sonra tatbikatı takip edecekleri alana geçti. Limandan ayrılan Bakan Akar'ı taşıyan sancak gemisi için 'TCG Oruçreis' tarafından 19 pare selamlama atışı yapıldı. SAS timlerinin, taktik pençe harekatı ile denizde sürüklenen mayınları imha ettiği tatbikatta, SAT timleri de yetenek ve kabiliyetlerini sergiledi. Helikopterden denize atılan SAT personeli, belirlenen hedefleri su altından imha ederken, başka SAT timi ise adaya paraşütle inip buradaki hedefleri vurdu. SAT harekatı kapsamında başka SAT timi de helikopterden halatla serbest kayma yöntemi ile hedef gemiye inerek, burada harekat gerçekleştirdi. Faaliyetlerini başarıyla tamamlayan SAT timleri, yerli ve milli üretim SAT botları ile sancak gemisinin yanından selamlama geçişi yaptı. Milli Savunma Bakanı Akar da faaliyetlerini başarıyla tamamlayan personeli selamladı. 

HEDEFLER VURULDU

Tatbikat, demirli mayının imha edilmesi ile devam etti. 'TCG Alanya' tarafından belirlenen mayın, otonom su altı aracı ile tespit edilmesinin ardından mayın dalgıçlarınca imha edildi. Tatbikatta denizaltı savunma harbi de gerçekleştirildi. Bu kapsamda 'Seahawk' helikopterinden denize sonar daldırıldı. Helikopter tarafından denizaltının tespit edilmesinin ardından bölgeye deniz karakol uçağı sevk edildi. Uçaktan yapılan torpido atışı ile denizaltı vuruldu. Denizde gemiler arasında akaryakıt ikmalinin de yapıldığı tatbikatta; 'Bayraktar SİHA'dan 'MAM-L' ve 'Seahawk' helikopterinden yapılan Hellfire güdümlü mermi atışları ile hücum botlarından yapılan top atışlarıyla hedefler vuruldu.

ÇEVRE HASSASİYETİ

Seçkin gözlemci günü kapsamında faaliyetlerin sunumunu yapan Donanma Komutanlığı Harekat Başkanı Tuğamiral İsmail Güldoğan, tüm faaliyetlerde mühimmat miktarının asgari düzeyde tutulduğunu, bu sayede deniz canlılarına ve çevreye zarar verilmediğini vurguladı. 

Öte yandan 'Denizkurdu 2021 Tatbikatı' 25 Mayıs'ta birlik ve gemilerin limanlardan hareketinin ardından başladı. Tatbikatta TSK'ya ait 133 suüstü gemisi, 10 denizaltı, 43 uçak, 28 helikopter ve 14 insansız hava aracı yer aldı. Harekatla karargahların ve harekat merkezlerinin sevk ve idare etkinliğini denetlemek, çok tehditli ortamda karar verme süreçlerini değerlendirmek, müşterek çalışabilirlik usullerini ve karşılıklı destekleme imkanları kabiliyetlerini denemek ve Deniz Kuvvetleri unsurlarının eğitim seviyelerini yükseltmek amaçlanıyor.

Tatbikatın seçkin gözlemci gününe Katar Donanma Komutanı Abdulla Ali Al Mazroey'in yanı sıra 25 ülkenin askeri ataşesi de katıldı.