135 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin değeri 25-28 milyar dolara tekabül ediyor

135 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin değeri 25-28 milyar dolara tekabül ediyor

Geçtiğimiz yıl Karadeniz`de 405 milyar metreküp doğal gaz rezervinin bulunmasının ardından yeni bir müjde daha geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın açıkladığı 135 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin maddi değeri de merak edilmeye başlandı. Yeni keşfin parasa

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Filyos Limanı açılışında Türkiye`nin beklediği müjdeyi verdi. Erdoğan, Fatih Sondaj Gemisi`nin Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküp doğal gaz bulunduğunu açıkladı. Bu müjdenin ardından doğal gaz keşfinin maddi değeri merak edilmeye başlandı.

MADDİ KARŞILIĞI ÇOK YÜKSEK

Geçtiğimiz yıl Karadeniz`de 405 milyar metreküp doğal gaz bulunmuştu. Doğal gazın bulunduğu dönemdeki parasal karşılığı 85 milyar dolara tekabül ediyordu. Amasra-1`de bulunan doğal gaz ise 135 milyar metreküp olarak tespit edildi. Yeni keşfin maddi karşılığı ise yaklaşık 25-28 milyar dolar civarında bulunuyor.

12 YILLIK İHTİYACI KARŞILAYABİLİR

Öte yandan Türkiye`nin yıllık ortalama doğal gaz tüketiminin 40-45 milyar metreküp biliniyor. Bu doğrultuda 540 milyar metreküplük yeni rezervi Türkiye`nin 12 yıllık ihtiyacına denk geldiği belirtiliyor. Ayrıca, keşif sonrası açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de rezervlerin Türkiye`nin doğal gaz tüketimine bağlı olarak 10 yılın üzerinde ihtiyacı karşılayacağını söyledi.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyecanla beklenen müjdeyi açıkladı: Karadeniz`de 135 milyar metreküp daha doğal gaz keşfettikErdoğan tüm detaylarıyla anlattı: Karadeniz`de bulunan 540 milyar metreküplük gaz 3 aşamada çıkarılacakSon doğal gaz keşfiyle birlikte 540 milyar metreküplük rezerv Türkiye`nin 12 yıllık ihtiyacını karşılayacakCumhurbaşkanı Erdoğan ile TPAO Genel Müdürü arasında güldüren diyalogUzmanlar doğal gaz müjdesini yorumladı: Türkiye`nin yıllık doğal gaz faturasını 6 milyar dolar azaltabilir