Günlük yaşantımızda karşılaştığımız sorun veya isteklerimizi iletmek için dilekçeye ihtiyaç duyarız. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediye, okul, adliye gibi çeşitli kamu ve özel kurumlara dilekçe yazarken hitap edilen kuruluşa uygun bir dil kullanılmalıdır. Dilekçe hangi kurumu ilgilendiriyorsa ona hitap edilerek başlanmalıdır. Başlık ve konu eksiksiz olmalı ve sağ üst köşeye tarih atılmalıdır. Başlık tarihin alt kısmında yer almalı ve ardından metin yazılmalıdır. Dilekçeler yazım ve noktalama kurallarına uygun resmi bir dille olmalıdır. Kurum hiyerarşisine uygun yazılması gereken dilekçeye saygı sözü de eklenmelidir. Ad, soyad, imza ve adres alt tarafta yer almalıdır. Bir dilekçede en önemli kurullardan birisi de imzadır. Dilekçenin alt kısmına imza atılmadığı taktirde geçersiz sayılacaktır.
Dilekçe Bölümleri
- Tarih
- Makam adı (Gerekiyorsa il ve açık adres)
- Konu metni
- İmza
- Dilekçeyi yazan kişini adı
- Dilekçeyi yazan kişinin adresi
Dilekçe Nasıl Yazılır?
- Dilekçeler beyaz ve çizgisiz kağıtlara yazılmalıdır. Kağıdın arka tarafına yazılmamalı şayet gerekiyorsa ikinci kağıt kullanılmalıdır.
- Dilekçe yazımında bilgisayar kullanılabilir. Ancak bilgisayar olmadığı durumlarda mavi veya siyah kalem tercih edilmelidir.
- İstek, öneri veya şikayetler ilgili kurumun diline uygun yazılmalıdır.
- Dilekçede konu açık ve kısa bir şekilde ifade edilmelidir. Gereksiz detaylar yer almamalıdır.
- Dilekçede yazım ve noktalama kurallarına uyulmalı. İmla Kılavuzu?nda yer alan kısaltmaların dışında kısaltma kullanılacaksa parantez içerisinde uzun okunuşu yazılmalıdır.
- Başlık, metin ve bilgiler hiyerarşik düzene göre yazılmalıdır.
- Kurumu bilgilendirme amacıyla yazılan dilekçede ?..durumu bilgilerinize arz ederim.",
Bir sorunun çözülmesi veya işlem başlatması isteniyorsa "Gereğini saygılarımla arz ederim.",
Yapılacak bir işlem için izin isteniyorsa " İzninizi saygılarımla arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle son verilmelidir.
- Dilekçeyi yazan kişi tarihi, adını, soyadı ve adresini belirtmelidir.
- Dilekçenin en önemli unsurlarından birisi de imzadır. Dilekçenin alt kısmında yer alan imza bölümüne atılmalı, imzalanmadığı takdirde ise dilekçe geçersiz sayılacaktır.
- Ek belgeler yazının sonunda ?Ekler? başlığı altında maddeler halinde eklenmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçe Örneği
Problemsiz bir şekilde evlilikleri sonlandırmak isteyenler anlaşmalı boşanma önemli yere sahiptir. Anlaşmalı boşanma dilekçesi eksiksiz doldurulmalı ve bütün bilgiler, gerekli kısımlar maddeler halinde yazılmalıdır. Bu yüzden anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlarken profesyonel hizmet alınmalı ve iki taraf üzerinden imzalanmalıdır.
Okul Dilekçe Örneği
Öğrencilerin okul ile ilgili talep ve şikayetlerini iletmek için dilekçeye ihtiyaçları vardır. Dilekçe başlığında okulun adına yer verilmeli ve temel dilekçe yazım kuralları uygulanmalıdır.
İlgili Haber Dilekçe Nedir, Özellikleri Nelerdir? Dilekçede Tarih Nereye Yazılır, İmza Nereye Atılır? İlgili Haber Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe örneği ve dikkat edilmesi gereken hususlar