Emekli öğretmen Nursel Başar, dizlerindeki ağrıların şiddetlenmesi sorununa gittiği pek çok sağlık kuruluşunda çözüm bulamayınca yaşadığı Ürgüp Kapadokya'dan Antalya'ya geldi. Nursel Başar, OFM Antalya Hastanesi'nde obotik protez cerrahisi ile sağlığına kavuştu. Başar, sağlığına kavuşmadan önce diz kapağını hareket ettiremediğini, bu nedenle çok şiddetli ağrılar çektiğini belirterek, “Tavsiye üzerine Antalya'ya geldim. Adım atmakta güçlük çekiyordum. Oturup kalkamıyordum. Ameliyatım başarılı geçti. Herkese çok teşekkür ederim. Dayanılmaz ağrılarımdan kurtuldum" dedi.
PROTEZ CERRAHİSİNDE YENİ DÖNEM
Yeni geliştirilen yöntem hakkında bilgi aktaran Op. Dr. Murat Çetin, “Robotik eklem protez sistemi cerraha hastanın dizinin yapısına uygun protez yerleşimini en ince detayına kadar planlama ve ameliyat sırasında bu planı bire bir uygulama olanağını veren ileri düzey bir teknolojidir. Geleneksel diz protez ameliyatlarında, dizdeki hasarlı eklem yüzeylerinin kesilmesi ve yerine protezin yerleştirilmesi sırasında gereken bütün teknik ölçüm hesaplamaları ve işlemi, cerrah yardım almadan kendisi yapar. Cerrah ne kadar deneyimli olsa da, robotik sistem kadar ince hesaplamalar ile planlama yapması mümkün olamamaktadır. Ortopedide cerraha yardımcı olmak ve daha mükemmel sonuçlar elde etmek için geliştirilen robotik teknoloji ile diz eklem protez cerrahisinde yeni bir dönem başlatmıştır" diye konuştu.
CERRAHİDE MÜKEMMELE YAKIN SONUÇ
Yeni nesil robotik diz eklem protez cerrahisinde kullanılan üst düzey teknolojik sistemin, ameliyatta fark edilmeden planlama dışına çıkılması durumunda robotik el aleti ile hem cerrahı görsel, işitsel ve fiziksel olarak uyardığını, hem de kesi işlemini durdurarak milimetrik hata yapılmasına engel olduğunu aktaran Op. Dr. Çetin, "Yeni nesil robotik diz protez cerrahi yöntemi ile hata payı ortadan kalkarken, ameliyat sonrası iyileşme süreci de daha kısa, daha ağrısız ve daha kolay oluyor" dedi.
Yeni nesil robotik diz eklem protez teknolojisi ile gerçekleştirilen ameliyatların yüz güldürdüğünü söyleyen Op. Dr. Murat Çetin, "Ameliyat yine cerrah tarafından uygulanır. Farklı olarak cerrah gelişmiş bir bilgisayar sistemine bağlı olan robotik bir el aleti kullanarak ameliyatı yapar. Robotik elin görevi, hem cerrahi planlamanın en yüksek doğruluk ve hassasiyet ile yapılmasını sağlamak, hem de ameliyatın de aynı doğruluk ve hassasiyette hatasız gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Robotik cerrahi ile her hastada, her defasında ve her ameliyatta işlemin aynı kesin doğrulukta başarılacağına olan güven, hekim ve hasta için son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.