Yayınlarında kamu yararını ve vatandaşların bilgilendirilmesini ilk kriter olarak gözeten Milliyet, son yılların önemli kavramlarından biri olan finansal okuryazarlığın geniş kitlelere ulaşması amacıyla 4 Haziran?da bir zirve düzenliyor. Borsa İstanbul ile birlikte düzenlenecek olan zirvede, konu, uzmanlarca her yönüyle tartışılacak.
Borsa İstanbul binasında fiziki olarak gerçekleştirilecek olan zirve, Milliyet?in YouTube hesabından online olarak takip edilebilecek. Zirveyi canlı yayında izleyemeyenler internet üzerinden kayıtlara ulaşarak farklı zamanlarda da izleyebilecekler. Ayrıca zirvenin ardından Milliyet gazetesinde zirveyle ilgili yayınlanacak ayrıntılı haberle zirvede uzmanların verdiği bilgiler, okurlara aktarılacak. Okurlar bu haberleri kesip saklayarak tüketimlerinde ve yatırımlarında bir başvuru kaynağı olarak kullanabilecek.
İhtiyaç ve tüketim
Finansal okuryazarlığa ilk adımın kişinin kendi bütçesini yönetebilmesi olduğundan yola çıkacak olan uzmanlar, bu anlamda ipuçları verecek. Tüketicilere, ihtiyaçları karşılamakla alışveriş yapmak arasında fark anlatılacak. Bu şekilde kaynakların doğru şekilde kullanımının yolu açılacak.
Tasarruf mümkün
Kaynaklar doğru kullanıldığında küçük bütçelerle bile tasarruf ve yatırım mümkün... Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), tasarruf yapmanın bir ?yönetici yeteneği? olduğunu vurguluyor. FODER?in sitesinde, finansal okuryazarlık eğitimlerinin gerekliliği anlatılırken, ?Harcamaları yönetebilmek, kendi isteklerimizi kontrol altına alabilmek basit gibi görünse de aklımıza bile gelmeyen ürün ve hizmetlere harcama yapabiliyoruz. Bu nedenle finansal okuryazarlık eğitimleri ile tasarruf ve yatırımın kilit noktalarını öğrenmemiz mümkün? ifadeleri kullanılıyor.
Tasarrufların yatırıma dönüştürülmesi de finansal okuryazarlık gerektiren başka bir eylem... Bir kişi, kendisi için doğru yatırım aracının hangisi olduğuna nasıl karar verebilir? Uzmanlar zirvede bu sorunun yanıtını da verecek. Tıpkı, ?Yatırım yaparken nelere dikkat edilmeli?? sorusuna yanıt verileceği gibi...
Bu noktada son dönemde yerli yatırımcının adeta yeniden keşfettiği ?borsaya yatırım? da geniş bir başlıkta ele alınacak. 2 milyonu aşkın yerli yatırımcının, tasarruflarını değerlendirdiği borsada doğru adımların nasıl atılması gerektiği, ayrıntılı şekilde anlatılacak.
Finansal okuryazarlık nedir?
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER), finansal okuryazarlığı, ?Gelirinizle/bütçenizle ilgili bilgi sahibi olmak ve onu etkin bir şekilde yönetebilmek? diye tanımlıyor. Finansal okuryazarlık, kişinin gelirini akıllıca finansa edebilmesinin yanı sıra, doğru yatırım ve tasarruflara yönebilmesini sağlıyor. FODER, finansal okuryazar olmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor:
Gelirin bir kısmı mutlaka tasarrufa ayrılmalı.
Harcamalar yazılarak ödeme planı yapılmalı.
Kesinlikle gelirden fazla harcama yapılmamalı.
Finansal planlar uzun vadeli ve gerçekçi olmalı.
Bütçe planı senelik yapılmalı.
Hanedeki harcamalar kontrol altına alınmalı.
Çocuklar da ev bütçesi konuşulurken konuya dahil edilmeli.
Maddi durum ne olursa olsun tasarruflu olmak bir alışkanlık haline getirilmeli.
4 Haziran?daki zirvede dakika dakika neler var?
AÇILIŞ OTURUMU 14:00 -14:45
Moderatör: Şükrü Andaç, Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdürü
Konuşmacılar: Korkmaz Ergun, Borsa İstanbul Genel Müdürü / Mete Belovacıklı, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
1. PANEL 14:50 -15.55
BÜTÇEMİ NASIL YÖNETİRİM?
Moderatör: Serkan Arman, Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı
Konuşmacılar: Özlem Denizmen, Finansal Okuryazarlık Öncüsü / Ahmet Mergen, Finansal Yatırım Analisti / Murat Sağman, FODER Yönetim Kurulu Üye / Berra Doğaner, Piramit Menkul YK Üyesi, Ostim Teknik Öğr. Üyesi
2. PANEL 16:00 -17:00
KÜÇÜK YATIRIMCI NEDEN BORSADA YER ALMALI?
Moderatör:
Ebru Sungur, Milliyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı
Konuşmacılar: Zeynep Aktaş, Milliyet Gazetesi Yazarı / Tevfik Eraslan, TSPB Yönetim Kurulu Başkanı / Attila Köksal, FODER Yönetim Kurulu Başkanı / Mert Yılmaz, İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı / Ali Ercan, Qua Granite Yönetim Kurulu Başkanı