4857 Sayılı İş Kanunu Nedir? Ne Zaman Yürürlüğe Girmiştir Ve Kimleri Kapsar?

4857 Sayılı İş Kanunu Nedir? Ne Zaman Yürürlüğe Girmiştir Ve Kimleri Kapsar?

4857 sayılı iş kanunu işçiler ile işverenlerin haklarının ve sorumluluklarının düzenlendiği kanundur. Bu sebeple de çok önemlidir. İşveren ile işçinin hak ve sorumluluklarını bilmesi gerekmektedir. 4857 sayılı iş kanunu nedir? Ne zaman yürürlüğe girmiştir

 4857 sayılı iş kanunu çalışma hayatını düzene sokmakta ve bunun yanında hak ihlali gibi durumları önlemektedir. Bu açıdan oldukça önemli bir kanundur. İşçiler ve işverenlerin hak ve sorumluluklarını bilmesi gerekmektedir.

 4857 Sayılı İş Kanunu Nasir?

 İşçiler ile işverenlerin haklarının korunması, hak ihlallerinin önüne geçmesi, sorumlulukları belirlemesi ve düzenlemesi için 4857 sayılı iş kanunu çıkarılmıştır. Bu kanunda iş hukuku ile alakalı bir takım düzenlemeler yer almaktadır. Kanunda; işçi, işveren, iş sözleşmesi gibi kavramlar açıklığa kavuşturulmuştur. Bunun yanında işçi ile işverenin hak ve sorumlulukları da belirtilmiştir.

 4857 sayılı iş kanunun 1. maddesinde kanunun ne amaca hizmet ettiği yazmaktadır. Bu iş kanununa göre işverenler ile bir iş sözleşmesi ile çalıştırılmakta olan işçilerin çalışma ortamı ve çalışma şartları ile alakalı hak ve sorumluluklardan bahsedilmektedir. 

 Ne Zaman Yürürlüğe Girmiştir ve Kimleri Kapsar?

 İş kanunu ilk olarak 22 Mayıs 2003 yılında kabul edildi. Daha sonra ise 10 Haziran 2003 yılında 25134 sayılı resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girmiştir. Sonrasında 2006 yılından 2020 yılına kadar çeşitli dönemlerde ek fıkra, ek cümle, iptaller, değişiklikler, geçici maddeler eklenerek şimdiki halini almıştır. 

 4857 sayılı iş kanunu Çalışma ve sosyal Güvenlik bakanlığının çıkarmış olduğu bir kanundur. Kanun 9 bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde genel hükümler, kapsam, tanımlar, amaç, istisnalar gibi konulara yer verilmektedir.

 İkinci bölüm iş sözleşmesi türleri ve feshi, üçüncü bölüm ücret, dördüncü bölüm işin düzenlenmesi, beşinci bölüm iş sağlığı ve güvenliği, altıncı bölüm iş ve işçi bulma, yedinci bölüm, çalışma hayatının denetimi, sekizinci bölüm idari ceza hükümleri, dokuzuncu bölüm çeşitli geçici ve son hükümler ile ilgilidir. 

 



4857 Sayılı İş Kanunu Nedir? Ne Zaman Yürürlüğe Girmiştir Ve Kimleri Kapsar?
Anahtar Kelimeler:
24.2°