Bakan Pakdemirli: Tarım, geçen yıl yüzde 5`e varan büyümeyle ekonomiye büyük katkı sağladı

Bakan Pakdemirli: Tarım, geçen yıl yüzde 5`e varan büyümeyle ekonomiye büyük katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımın geçen yıl tüm sektörlerin üzerinde büyüyerek yüzde 5`e varan büyümeyle Türk ekonomisine çok büyük katkı sağladığını söyledi. Borsada normalin üzerinde fiyat oluşumu gördüklerini ve bu fiyatların gerçeği yans

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tarımın geçen yıl tüm sektörlerin üzerinde büyüyerek yüzde 5`e varan büyümeyle Türk ekonomisine çok büyük katkı sağladığını söyledi. Borsada normalin üzerinde fiyat oluşumu gördüklerini ve bu fiyatların gerçeği yansıtmadığını dile getiren Bakan Pakdemirli, "Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) de alımlara başladıktan sonra, hasat sonundaki fiyatlarını en kısa zamanda açıklayıp, çiftçimizin, üreticimizin malı üzerinden kimsenin spekülasyon yapmaması hedefiyle çalışmalarını sürdürecektir" dedi.

Tarım, hayvancılık, ormancılık ve Devlet Su İşleri (DSİ) faaliyetleriyle ilgili temaslarda bulunmak üzere Hatay’a gelen Bakan Bekir Pakdemirli, Kırıkhan ilçesinde bir çiftçinin tarlasında yapılan buğday hasadına katıldı. Amik Ovası’nın çok verimli olduğunu dile getiren Bakan Pakdemirli, buğday hasadı yapılan tarlada dekar başına 650 kilo ürün elde edildiğini kaydetti. Pakdemirli, “Bu, ovaya has, özel bir durum, son derece memnuniyet verici” dedi.

'FİYATLARIMIZ ÇİFTÇİLERİMİZİ MEMNUN ETMİŞTİR'

Çiftçilere yapılan desteklerden bahseden Bakan Pakdemirli, şöyle konuştu:

“Gübre desteklerini 2019 yılında 4 lirayken, 2020 yılında 8 liraya çıkarmıştık. Bu yıl ise bu rakamı 16 liraya çıkarmıştık. Mazot desteğini 15 liradan 19 liraya, fark desteklerini kilogramda 5 kuruştan 10 kuruşa çıkarmıştık. Bu ve bunun gibi yaptığımız doğru işlerle Türkiye’de ilk defa ekilen alanlarda bu yıl azalış yok, artış yok. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımız buğdayda fiyat açıkladı, buğdayda ton başına 2 bin 250 lira, arpada bin 750 lira. Dekarda 275 liraya varan destekler alıyor çiftçimiz. Üreticimiz bundan memnundur. İnşallah onları da sürekli olarak memnun etmeye devam edeceğiz. Her zaman üretici dostu olacağız demiştik. Son 3 yıldır Cumurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde, başta Cumhurbaşkanımızın büyük destekleriyle ‘çiftçimizi asla mağdur etmeyecek fiyat politikaları güdeceğiz, hasat öncesi fiyatları açıklayacağız’ demiştik. Bu sözleri tuttuk. İnşallah tutmaya devam edeceğiz. Geçen yıla oranla yüzde 36 artan fiyatlarımız çiftçilerimizi memnun etmiştir.”

FİYATLAR GERÇEKÇİ DEĞİL

Borsada normalin üzerinde fiyat oluşumu gördüklerini kaydeden Bakan Pakdemirli, bu fiyatların gerçekçi olmadığını bildirdi. Pakdemirli, “TMO da alımlara başladıktan sonra, hasat sonundaki fiyatlarını en kısa zamanda açıklayıp, çiftçimizin, üreticimizin malı üzerinden kimsenin spekülasyon yapmaması hedefiyle çalışmalarını sürdürecektir. TMO, hiçbir kar amacı gütmeden başa baş fiyatlarla hasat sonu fiyatını yakın zamanda açıklıyor olacaktır” diye konuştu.

1,5 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE DSİ YATIRIMI

Türkiye’de yağışların geçen yıla oranla yüzde 25 azaldığını aktaran Bakan Pakdemirli, “Allah’a şükür Amik Ovası’nda, Hatay’da en önemli avantajımız, son 3 yılda DSİ olarak 1.5 milyarın üzerinde yatırım yaptık. 2 tane barajı tamamladık. İnşallah sulamaları tamamlayarak, suya hasret kalan, henüz suya ulaşamayan çiftçilerimize de en kısa zamanda suyu ulaştırıyor olacağız. Cumhurbaşkanımız kuraklıkla alakalı hem Tarım Kredi Kooperatifi hem de Ziraat Bankası’na borçları olan çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesiyle ilgili açıklama yaptı. Hasar tespitleriyle ilgili birçok bölgede çalışılıyor. Hasar tespitlerinden sonra ne yapılacağı konusuna bakılacak. TARSİM çiftçilerimizin dostudur. Çiftçimizi kötü günde koruyan, kollayan bir mekanizmadır. TARSİM’i tekrar çiftçilerimize hatırlatıp bu konuda kullanım alışkanlıklarımızı mutlaka artırıyor olmamız lazım diye düşünüyorum” dedi.

TARIM PAYDAŞLARI AŞILANACAK

Bakan Pakdemirli, tarım işçilerinin koronavirüse yönelik aşılanma çalışmalarıyla ilgili de şunları söyledi:

“Bir müjdemiz daha var. Tarım işçileri ve tarımın paydaşları yani hem kamu hem özel sektör. Bunların da hızlı şekilde Sağlık Bakanlığı koordinesinde hızlı şekilde aşılanmasına başlanacaktır. Bundan dolayı pandeminin başından beri özellikle mevsimlik işçiler ve tarımın paydaşlarının mobilitesini koruduk, korumaya da gayret ettik ki bu sebeple de tarım geçen yıl tüm sektörlerin üzerinde büyüyerek neredeyse yüzde 5’e varan büyümeyle Türk ekonomisine çok büyük katkı sağlamıştır. Bu sebeple bizim için öncelik olan ve mobilitenin arttığı bu dönemde tarım işçilerimizin ve mevsimlik işçilerimizin aşılanıyor olması son derece önemli. Sağlık Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Tarımın paydaşları hem kamu hem özel sektör hem veterinerlerimiz, tüm sektör paydaşlarımızın hızlı şekilde aşılanması başlanmaktadır. Bunlar da kademeli olarak yapılacaktır."

Bakan Pakdemirli, konuşmasının ardından biçerdöverle hasat yaptı.

BARAJ TAKVİYE TESİSİNDE İNCELEME

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Reyhanlı Barajı Takviye Tesisi'nde incelemelerde bulundu. Projenin, Amik Ovası'nın sulanması için çok önemli olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, ülke genelinde baraj sayısını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, son 20 yılda 275'ten 875'e çıkardıklarını belirtti. Pakdemirli, "Bu inanılmaz bir performans. İnanılmaz bir noktaya getirmiş olduk" diye konuştu.

'OVADA 1 MİLYON DEKAR SULANACAK'

Geçen yıl Türkiye genelinde ciddi meteorolojik kuraklık yaşandığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

"Barajlarımız, takviye tesislerimiz ve sulama tesislerimizle meteorolojik olan kuraklığı tarımsal kuraklığa çevirmedik, hakeza geçen yıl bu kuraklığa rağmen cumhuriyet tarihinde üretim rekorları kırma şansımız oldu. Yine bu sene kuraklıkla mücadele ediyoruz ve her yıl edeceğiz. Önemli olan bu ve bu gibi tesislerin sayısını en hızlı şekilde vatandaşımızla çiftçimizle buluşturmak. Onları bozkırla yeşilin savaşında, yeşilin kazanacağı şekilde kazandırmanın yoluna bakmamız lazım. Hepimizin içinden geldiği Anadolu köylüsü mahsul olmadığı zaman kuraklık olduğu zaman hem kendi hem hayvanı açtı. Son 20 yılda yapılan bu yatırımlar sayesinde Anadolu köylüsü para kazanıyor, bereketine bereket katıyor. Bugün burada hep beraber olduğumuz Reyhanlı Barajı ve Amik Ovası’nda sulama tesislerimizi bitirerek hızlı şekilde en iyi şekilde de sulamaya açma hedefimiz var. Burada, içinde bulunduğumuz alanda 600 bin dekar yani 60 bin hektar alan sulanacak. Toplamına bakınca Hatay Ovası’nın 100 bin hektar yani 1 milyon dekarı sulanacak. Bununla yıllık en azından neresinden baksanız 800-900 milyon TL zirai gelir artışı olacak ve 50 binin üzerinde ilave istihdam sağlanacak. Hataylı kardeşlerim doğduğu yerde doyacak ve göç etmek zorunda kalmayacak.”



'200 BİN DEKAR ALANI SU BASMAYACAK'

Bakan Pakdemirli, Amik Ovası'nda havalimanı çevresindeki su basma problemlerinin de üstesinden gelineceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Geçen yıl Cumhurbaşkanı'mızla açtığımız Reyhanlı Barajı ve regülatör sayesinde artık su basma probleminin üstesinden gelmiş olduk. Bu tesisin 36 kilometrelik iletim hattı ve bu tünellerin de tamamlanmasıyla beraber de inşallah 200 bin dekar tarım alanında su basmasından koruyor olacağız. Burası Reyhanlı Barajı'nın ana su kaynağını oluşturacak. Buradan gelecek iletim hattı ile Reyhanlı Barajı bir misli daha su alacak yani barajın kapasitesi neyse yarısı neyse bu hattan gelecek. Tahtaköprü Barajı’ndan yarısından daha fazla su gelmiş olacak. Bu proje şu an 3'te 1'i fiziki gerçekleşmede ama hızlı şekilde 2022 yılında bu projeyi tamamlamak ve çiftçimizi suya ve berekete kavuşturma amacı içindeyiz. İçinde bulunduğumuz T-1 tünelindeyiz 1400 metreye yakın tünel. T-2 tünelimiz daha var. 2 kilometre uzunluğunda bir tünelle bu iletim hatları ve tünellerle Reyhanlı barajımıza suyu taşıyıp müteakiben de üreticimize buluşturmuş olacağız."

ORMAN DİKİM SAHASINI İNCELEYİP FİDAN DİKTİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Belen ilçesindeki orman dikim sahasında incelemelerde bulundu, ilçelere 30 su tankeri dağıtım törenine katıldı. Fidan dikimi de yapan Bakan Pakdemirli, güncel orman yangınlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Pakdemirli, Mersin’in Bozyazı ilçesindeki yangının kontrol altına alındığını, Adana’nın Sarıçam ilçesindeki yangına ise 4 helikopter, 24 arazöz ve 120 kişilik personelle müdahalenin devam ettiğini belirtti.

4 BİN 978 HEKTAR ORMAN KÜL OLDU

Belen’de ve Hatay genelinde geçen yıl çıkan orman yangınlarını da değerlendiren Bakan Pakdemirli, şunları söyledi:

“Geçen yıl Belen’de 9 Ekim’de yangın başlamıştı. 5 dakika içinde ekiplerimiz müdahaleye edip, 54 saatin sonunda maalesef 670 hektar alanı kaybettikten sonra bu yangını söndürme imkanımız olmuştu. 5 helikopter, 1000 kişiye yakın ekip ve 155 araçla geçen yıl müdahale etmiştik. Tabi ki Türkiye’nin her tarafında hem yangınla mücadelede varız hem yeşilin artırılmasıyla mücadelede varız. Yangınlar kötüye kullanılarak speküle edilerek şöyle deniyor; ‘Burası imara açılacak, arsa olacak, tarla olacak başka bir şey olacak'. Hayır, Anayasa ile ormanlarımız koruma altındandır. Herhangi bir ormanınız yansa dahi tekrar ağaçlandırılmak zorundadır. Anayasa'mızın 169'uncu maddemiz bunu güvence altına almıştır. Yangın sonrası yapılacak çalışmalar araziyle ilgili hemen çalışmalara başladık. Yüzde 50 kısmına fidan ektik. 650 binin üzerinde fidan ektik. Sonbaharda 550 fidan daha dikilmek suretiyle 1,2 milyon fidanı dikmiş olacağız. Geçen yıl biliyorsunuz Hatay’da çok sayıda yangınımız oldu ve 101 yangında yaklaşık 4 bin 978 hektar alan maalesef geçen yıl yangınlardan zarar gördü. Bunun neredeyse 4 bin 900 hektarı Samandağ, Belen ve İskenderun yangınlarından oluştu. 25’i hava aracı toplam 1124 araç 2400 personel ve 183 saat mücadele verdik. Hava araçları 28 bin ton su attı, kara araçları 43 bin ton su attı ve 200 kilometrenin üzerinde yol yapmak zorunda kaldık. Arazi hazırlığı yüzde 70 oranında tamamladık. 1 milyon 250 bin fidanı bu yanan bölgelerimize diktik ve sahaların kalan kısmına sonbaharda 4 milyon 750 bin fidan dikerek 6 milyon fidanı dikmiş olacağız.”



'ATEŞ' UYARISI

Yangın sezonunun başlamamasına rağmen 2021 yılında 38 hektar alanın orman yangınlarında zarar gördüğünü belirten Pakdemirli, “Her yıl çok büyük bir mücadelelerle karşı karşıya kalıyoruz. Kuraklığın artması, yangınların sayısının artması bizi her yıl daha zor bir mücadele ile karşı karşıya bırakıyor. Vatandaşlarımız yangına karşı hassas duyarlı olsunlar ve dışarıda herhangi bir bölgede ateş yakıyorlarsa piknik yapıyorlarsa bunu söndürdüklerinden yüzde 100 emin olarak sahayı terk etsinler çünkü son pişmanlık fayda getirmiyor. Ufacık bir kıvılcım ufacık bir ateş binlerce dönüm araziyi, on binlerce dönüm ormanımızı yakabiliyor. Tabi ki en başta hassasiyet ama her yıl biz bir öncekinden daha hazır şekilde sahaya çıkıyoruz. Önceliğimiz tabi insanımız, orman işçimiz, bunların eğitimi ve motivasyonları yüksek şekilde sahaya çıkması" dedi. 

'BU SENE İNSANSIZ HELİKOPTER KULLANILACAK'

Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadele için yaptıkları yatırımları da şöyle anlattı:

“Cumhurbaşkanı'mızın büyük katkılarıyla 2 bin işçimiz daha personelimize katılıyor. Böylelikle bu sene bir önceki seneden daha iyi çıkacağız. Her yıl yeni teknolojiler, yeni helikopterlerimiz, yeni uçaklarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Geçen yıl 1 İHA’mız vardı, bu sene 4 İHA ile yangınlarla mücadele ediyor olacağız. Bu sene insansız helikopterlerle sahada mücadele ettiğimizi göreceksiniz. Yani biz yangın sezonuna tabi ki hazırlıklıyız ama en önemlisi, çıkan yangın sayısının hem güvenlik kuvvetlerimiz hem vatandaşlarımız tarafından en minimumda tutulacak şekilde tedbirlerin alınmasının çok önemli olduğunu söylüyoruz. Sınırlarımızdaki ormanları taramak mümkün. İHA’yı kaldırınca 200-300 kilometre öteyi görebiliyorsunuz. Şöyle büyük bir faydası da var İHA’nın, 750 tane ormanda kulemiz var bazıları insansız, termal kameralarla donatılmış ama İHA kalktığı zaman 200-300 kilometre ötede çakmak dahi çakılsa bunu görme imkanımız var. Bizim gözümüze, gözetleme kulemize ekstra çok güçlü gözler katmış olduk.”

'DÜNYADA ÇİLEK ÜRETİMİNDE DÖRDÜNCÜ SIRADAYIZ'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hatay ziyareti kapsamında Yayladağı ilçesinde çilek hasadına katıldı, çiftçilerle sohbet etti. Bakan Pakdemirli, burada yaptığı konuşmada Türkiye’de çilek üretiminde son 3 yılda yüzde 40 arttış sağlandığını söyledi. Pakdemirli, "Türkiye yaklaşık 550 bin ton çilek üretiyor. Dünyanın en önemli çilek üreticileri arasında girdik. Dünyada çilek üretiminde dördüncü sıradayız, ihracatta da sekizinci sıradayız, verimliliğimiz de dünya ortalamasının çok üzerindedir. Çok karlı bir üretim. Ben burada pandemiden dolayı tüm vatandaşlarımızla şunu paylaşmak istiyorum. Üretim maliyeti 8 bin lira bir dekarda. Aşağı yukarı bir dekardaki gelir de, neresinden baksanız 40 ile 50 bin lira arasında değişiyor. Yani son derece karlı, 10 dekar bir alanı eken bir üreticimizin yaklaşık 200 bin liraya yakın net kar elde etme imkanı var” dedi.

DEKAR BAŞINA 800 LİRAYA VARAN DESTEK

Üreticiye dekar başına 800 liraya yakın destek sağlandığını ifade eden Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle tabi çilek üretmeye elverişli olan alanlarda bu işe girmeyi düşünen, tarımla ilgilenen veya tarımla yeni tanışmayı düşünen vatandaşlarımız için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Dekara da bizim aşağı yukarı 800 liraya varan bir desteğimiz de söz konusu Burada Yayladağı’nda iki tane kooperatifimiz var, bir tanesi kadın kooperatifimiz. Burada üretime 2001'de başlandı, yaklaşık 3 bin 500, 4 bin dekar alanda Yayladağı’nda yetiştiricilik yapılıyor. Bu ilçede günlük 60-70 tonluk da hasadımız var ve ürünün yüzde 80’i ihraç ediliyor. Ortalama kilo fiyatı 10 ile 12 lira arasında değişiyor. 4 bin kişiye de burada istihdam sağlanıyor."



Bakan Pakdemirli: Tarım, geçen yıl yüzde 5`e varan büyümeyle ekonomiye büyük katkı sağladı
12.6°