Son dakika... Karar verildi! Assange ABD`ye iade edilmiyor

Son dakika... Karar verildi! Assange ABD`ye iade edilmiyor

İngiltere`nin başkenti Londra`daki bir mahkeme, WikiLeaks kurucusu Julian Assange`ın ABD`ye iade edilemeyeceğine hükmetti.

İngiltere`de bir mahkeme, iki yıldır tutuklu bulunan WikiLeaks`in kurucusu Julian Assange`ın ABD`ye iade talebini reddetti. ABD 2006 yılında WikiLeaks`i kuran Assange`ı binlerce gizli askeri belgeyi sızdırarak yasaları ihlal etmek ve birçok insanın hayatını tehlikeye atmakla suçluyor.

Assange`ı destekleyenler ise onun savaş suçlarını ve iktidarların hukuk ihlallerini açığa çıkardığını söylüyorlar.

Julian Assange yaklaşık 7 yıl boyunca, sığındığı Londra`daki Ekvador Büyükelçiliği`nde yaşadıktan sonra 2019`da dışarı çıkmaya karar vermiş ve İngiliz polisi tarafından 2012`de kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Eğer mahkeme bugün Assange`ın ABD`ye iade edilebileceğine hükmetseydi, son kararı İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel verecekti. Assange`ın avukatları, böyle bir karar çıkması durumunda temyiz yoluna gideceklerini açıklamıştı.

İSVEÇ`İN İADE TALEBİ


2012`de kefelatle serbest bırakan mahkeme, İsveç tarafından hakkındaki cinsel saldırı suçlamaları gerekçesiyle iadesi istenen Assange`ın iade edilip edilmeyeceğine ilişkin kararı görüşüyordu.

Assange mahkemenin iade kararı vermesi ve üst mahkemenin de kararı onaması ardından, buradan ABD`ye iadesinin hedeflendiğini söyleyerek Ekvador Büyükelçiliği`ne sığınmış ve siyasi iltica talep etmişti.

Ancak İngiliz polisinin Assange`ın ülkeyi terk etmesine izin verilmeyeceğini bildirmesi üzerine WikiLeaks kurucusu 7 yıl binada kaldı.

İsveç`de Assange hakkında açılan cinsel saldırı suçlamaları ise daha sonra İsveçli savcılar tarafından kapatıldı.



Son dakika... Karar verildi! Assange ABD`ye iade edilmiyor
24.2°