Tarih: 12.05.2021 02:15

BM Güvenlik Konseyi, Doğu Kudüs`te artan gerginliği görüşmek için yeniden toplanacak

Facebook Twitter Linked-in

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün yerel saatle sabah saatlerinde kapalı oturumda toplanarak İsrail`in Doğu Kudüs`te Şeyh Cerrah Mahallesi`ndeki Filistinli ailelerin zorla tahliyesiyle başlayan ve tırmanan gerginliği görüşecek.

ABD`NİN İTİRAZI ÜZERİNE ADIM ATILAMAMMIŞTI

BMGK, 10 Mayıs Pazartesi günü de Doğu Kudüs`te yükselen tansiyonu görüşmek için acil toplandı ancak diplomatik kaynaklar ABD`nin itirazı üzerine herhangi bir adım atılamadığını bildirdi.

BM`NİN MEŞRUİYETİ ELEŞTİRİLİYOR

Uluslararası barış ve güvenliği sağlamakla sorumlu BM`nin en güçlü organı Güvenlik Konseyi, son yıllarda veto gücüne sahip ülkeler Rusya`nın Suriye`de Çin`in Myanmar`da, ABD`nin ise İsrail-Filistin sorunun çözümündeki yanlı tutumları nedeniyle hiçbir somut adım atamıyor ve meşruiyetini kaybetmekle eleştiriliyor.

BM YETKİLİSİNDEN `SAVAŞ` UYARISI

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland ise, İsrail ve Filistin`in "tam ölçekli bir savaşa doğru sürüklendiği" uyarısı yaptı. Tüm tarafların gerginliği azaltma sorumluluğu taşıdığını ifade eden Wennesland, "Gazze`de yıkıma sürükleyen savaşın bedelini halk ödüyor." değerlendirmesi yaptı.

KUDÜS`TEKİ GERGİNLİK

İşgal altındaki Doğu Kudüs, Şeyh Cerrah Mahallesi`nde yaşayan Filistinlilere zorunlu tahliye nedeniyle gergin günlere sahne oluyor. İsrail polisinin Mescid-i Aksa`daki saldırıları da kutsal kentteki gerilimi tırmandırıyor.

Gazze Şeridi`ndeki Filistinli direniş grupları, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs`te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi`nden çekilmesi için dün yerel saatle 18.00`e kadar süre tanımıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah`tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş grupları İsrail`e çok sayıda roket fırlatmıştı. Bunun üzerine de İsrail ordusu, Gazze Şeridi`ne yönelik "Surların Muhafızı" adı verilen askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi`ne İsrail`in düzenlediği saldırılarda şehit sayısının 10`u çocuk olmak üzere 32`ye çıktığını, 203 kişinin de farklı şekillerde yaralandığını bildirdi.

Öte yandan Filistin direniş örgütleri de Gazze Şeridi çevresindeki İsrail kent ve bölgelerini roketlerle vurdu.

İsrail polisi Gazze Şeridi`nden atılan roketler nedeniyle 3 İsraillinin öldüğünü, 45 kişinin yaralandığını bildirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Betül Yürük




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —