Karaciğerde Kist Nedir, Neden Olur? Karaciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?

Karaciğerde Kist Nedir, Neden Olur? Karaciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?

Karaciğerde kist en yaygın olan karaciğer hastalıklarından bir tanesidir. Karaciğerde meydana gelen kistler genellikle iyi huylu olmaktadır. Fakat bazı durumlarda ise bu kistler kötü huylu olabilir. Bundan dolayı karaciğer kistleri detaylıca araştırılması

Karaciğerde kist karaciğerde yer alan sıvı dolu keseciklerin bütününe verilen addır. Kimi zaman herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmezken genel sağlık taraması ile ortaya çıkarak fark edilmektedir. Bu hastalığın belirtilerini hemen fark etmek kimi zaman zor olabilmektedir. Karaciğer kistleri her insanda görülen durumlardan bir tanesidir. Karaciğer kistleri çoğu zaman zararsız olarak bilinmektedir. 

 

 Karaciğerde Kist Nedir?

 Karaciğerlerde yer alan sıvı dolu keseciklere karaciğer kisti denilmektedir. Çeşitli görüntüleme teknikleri ile birlikte karaciğerde kist olup olmadığı gözlemlenmektedir. Karaciğer kistleri iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kötü huylu karaciğer kistleri kansere yol açabilen kistlerdendir. Bundan dolayı karaciğer kistleri mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. 

 

 Karaciğer Kisti Neden Olur?

 1) Alkol

 Alkol karaciğerin düşmanı olan bir tür alışkanlıktır. Özellikle sürekli olarak düzenli alkol tüketen kişilerde karaciğer kistleri meydana gelebilmektedir. Bu durumda mutlaka hasta iyi huylu veya kötü huylu olmak üzere kistlere sahip olur. Alkol sahip olduğu zararlı bileşenleri sayesinde karaciğeri önemli ölçüde tahribata uğratır ve karaciğerin düzgün çalışmasını da engeller. Karaciğerde kist başta olmak üzere daha pek çok karaciğer hastalığının sebebidir.

 

 2) Sigara

 Sigara vücut mekanizmasını bütünü ile bozduğu gibi aynı zamanda karaciğer kistinin de baş sebepleri arasında yer almaktadır. Sigara dumanı yoğun miktarda nikotin ve diğer zararlı bileşenleri içerir. Bu durumda da karaciğere etki eder ve karaciğerde kist oluşmasına sebep olmaktadır. 

 

 Karaciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?

 Karaciğer kistinin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtileri iyi bilmek gerekmektedir. İşte karaciğer kistlerinin belirtileri;

 

 1) İshal

 Bu ishal sürekli olarak ortaya çıkan bir ishal türüdür. Hastada yoğun bir ishal meydana gelir ve dışkılama da kendini belli eder. Sürekli olarak yoğun bir ishale sahipseniz karaciğer kistlerinden şüphelenebilirsiniz.

 

 2) Mide Bulantısı

 Mide bulantısı herhangi bir sebebe bağlı olmadan gelişir. Kendini sürekli olarak tekrar eden bir mide bulantısı söz konusudur.

 

 3) Sindirim Sistemi Problemleri

 Sindirim sistemi problemleri de karaciğer kistlerinin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Hazımsızlık gastrit gibi şikayetler ortaya çıkar. 



Karaciğerde Kist Nedir, Neden Olur? Karaciğer Kisti Belirtileri Nelerdir?
Anahtar Kelimeler:
24.2°