Üveit hastalığı; gözün orta tabakasının iltihap kapmasına verilen isimdir. Uvea şeklinde tanımlanan gözün orta bölümü; iris, siliyer ve korid cisimlerden oluşmaktadır. Üveit; kalıcı görme kaybına neden olan ciddi bir hastalık olarak belirtilebilir. Gelişmiş olan ülkelerde görme kaybının en fazla rastlandığı üçüncü sebeptir. Erken teşhis ve tedavi ile üveit hastalığına bağlı olan komplikasyonların önlenmesi oldukça önemlidir.
Üveit Nedir?
Üveit; gözün orta tabakası şeklinde bilinen uveanın iltihaplanmasına denir. İltihabın sebebi, bazı üveit hastalarında net olarak bilinmemektedir. Fakat Behçet hastalığı gibi bağışıklık kökenli hastalıkları bulunan bireylerin pek çoğunda bu hastalığa rastlanılır. Üveit; virüs ve bakterilerden, genetik faktörlerden meydana gelebilir. Hastalığın tedavisi adına erken tanı oldukça önemlidir. Erken tanıdan sonra üveit tedavisi için ilaçlar kullanılır. Bu süreç içerisinde iltihaplanmaya sebep olmuş başka rahatsızlıkların varlığı da incelenir. Hastalık; bulanık görme, kızarma, ağrı belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.
Üveit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Üveit hastalığı tek bir hastalık şeklinde tanımlanmaz. Gözün uvea tabakasının genel olarak iltihap kapmasına verilen isimdir. Gözün ön bölümünde ortaya çıkan üveitlerde gözlerde ağrı, gözde uçuşan cisimler, ışıktan rahatsız olma gibi belirtiler görülebilir. Görmeyi önleyen her türlü durum üveit belirtisi olabilmektedir. Genel olarak belirtiler;
- Gözlerin yaşarması
- Kırmızı göz,
- Gözlerin ağırması,
- Gözlerin bulanık görmesi,
- Işıktan rahatsız olma,
- Görmede oluşan lekeler olarak sıralanabilir.
Üveit Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Üveit hastalığının tedavisine erken başlamak çok önemlidir. Erken tanı ile başlanan üveit tedavisi ile hastalık yüzünden oluşacak görme kaybını engellemek mümkündür. Üveit belirtilerini gösteren bireylerin mutlaka olarak bir göz hekimine başvurmaları gerekir.
Üveit hastalığında; öncelikli şekilde ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Göz damlaları veya antienflamatuar merhemler; gözün enfekte olmasıyla antibiyotik kortizon içeren bazı ilaçların kullanılmasının yanı sıra ender şekilde cerrahi müdahale de eklenebilmektedir.
Üveite sebep olan bir hastalık belliyse hem üveit hastalığı tedavisi hem de başka hastalıkların tedavisi yapılır. Üveit, nükseden bir hastalık olduğundan tedavi sonrasında sürekli ve düzenli aralıklar dahilinde hasta izlenerek gereken kontrollerin yapılması gereklidir. Bu şekilde, üveit hastalığının tedavileri farklı olarak uygulanabilir.