Menopoz süreci hakkında A`dan Z`ye merak edilen detaylar

Menopoz süreci hakkında A`dan Z`ye merak edilen detaylar

Menopoz dönemi birçok kadın için bilinmez ve endişe veren bir durumdur. Ancak menopozu ayrıntıları ile bilmek, bir kadının bu sürece psikolojik olarak hazırlanmasına fırsat verirken hem de süreci daha bilinçli geçirmesini sağlayabilir. Menopoz sürecini v

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Meriç Çağrı Ağır, "Menopoz, bir kadının adet döngüsünün sona ermesidir. Yani adet kanamalarının kalıcı olarak kesilmesidir. Adet dönemi 12 ay geçtikten sonra teşhis edilir. Kadınlarda menopoz, dünya genelinde 45-55`li yaşlar arasında görülür.

`Eyvah menopoza giriyorum` telaşı, kadınların birçoğunu menopoz etkilerinden daha fazla yoruyor. Buna gerek yok, rahat olmak, menopozu hazır bir psikolojiyle karşılamak her zaman daha sağlıklı olacaktır" diye konuştu.

Kemoterapi ve radyoterapi menopoza neden olabilir

Op.Dr. Meriç Çağrı Ağır, " Hastalarımızdan en sık aldığımız sorulardan biri de `Hocam menopoza sebep olan şeyler neler?` sorusu oluyor. Aslında menopoz doğal bir süreçtir yani kadınlar buna sebep aramamalı.

Kadınların yumurtalıkları adet dönemini (adet kanamasını) ve yumurta salınımını (yumurtlama) kontrol eden östrojen ve progesteron hormonlarını üretir. 

Menopoz, yumurtalıklar artık her ay yumurta bırakmadığında ve adet kanaması durduğunda meydana gelir. Menopoz doğal bir biyolojik süreçtir.

Ancak yumurtalıkların ameliyatla alınması, kemoterapi ve radyoterapi gibi nedenler de yumurtalıkların hasar görmesine ve menopoza neden olabilir.

Menopoz, 45 yaşından sonra meydana geldiğinde yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kabul edilir. Ancak bazı kadınlar daha erken yaşlarda menopoza girebilir. Bunu da `erken menopoz` olarak adlandırırız" yorumunu yaptı. 

Kadından kadına değişiklik gösterir

Ağır, "Menopoza giden aylar veya yıllarda, kadınların bazı belirti ve semptomlar yaşar.

Bunlar;

-Düzensiz adet kanamaları

-Vajinal kuruluk

-Sıcak basmaları

-Titreme

-Gece terlemeleri

-Uyku problemleri

-Ruh hali değişiklikleri (depresyon, huysuzluk)

-Kilo alımı ve yavaşlayan metabolizma

-Saç incelmesi ve cilt kuruluğu

-Memede dolgunluk kaybı

-Yorgunluk

-Kalp çarpıntısı

Baş ağrısı

-Eklem ve kas ağrıları

-Libidodaki değişiklikler (cinsel dürtü) gibi semptomlardır.

Tabii bu belirti ve semptomların hepsi, her kadında olacak diye bir durum söz konusu değil. Semptomlar ve şiddeti kadından kadına değişebilir" dedi. 

Menopoz 3 aşamadan oluşur

Menopozun 3 aşamadan oluştuğunu belirten Ağır, "Bu aşama, genellikle menopozdan birkaç yıl öncesine denk gelir. Bu dönemde yumurtalıklar, yavaş yavaş daha az östrojen üretmeye başlar. Yumurtalıklar yumurta bırakmayı bırakır.

Bu aşamanın son 1-2 yılında östrojen seviyeleri daha hızlı düşer. Birçok kadının menopoz semptomları vardır.

; bu, regl döneminin üzerinden bir yıl geçtiği zamandır ve östrojenlerinin çoğunu üretmeyi bırakır.

unlar menopozdan sonraki yıllardır. Sıcak basması gibi menopoz semptomları genellikle hafifler. Ancak yaşlandıkça östrojen kaybıyla ilgili sağlık riskleri artar" açıklamalarında bulundu.