Tövbe duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı nedir? İstiğfar duası nasıl okunur?

Tövbe duası Arapça okunuşu ve Türkçe anlamı nedir? İstiğfar duası nasıl okunur?

Tövbe duası özellikle Müslüman aleminin en değer verdiği günlerde okunan duaların başında geliyor. Günah ve kusurlarından dolayı Allah`tan rahmet dilemek isteyen müminler Tövbe duası okunuşu ve anlamı nedir? İstiğfar duası nasıl okunur? sorusuna cevap arı

Tövbe ve İstiğfar duası günlük olarak en çok aratılan konuların başında geliyor. Yüce Allah`un rahmetini esirgemediği hayırlı günlerde müminler tövbe ederek Allah`tan af dileyecek. Bu nedenle `Tövbe duası okunuşu ve anlamı nedir? İstiğfar duası nasıl okunur?` soruları sıklaşmış durumda...

TEVBE İSTİĞFAR DUALARI

Tevbe istiğfar duaları, anlamıyla günahlarımızın kusurlarımızın affı için Allah`a yakarıştır. Bu yüzden bu duayı ederken günah ve kusurlarımız için pişmanlık duyarak üzülerek samimi bir şekilde yapılması gerekir. Peygamber Efendimiz (SAV) bir Hadis-i şerifte, ?İstiğfâre devam edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, derdlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hiç ummadığı yerden rızklandırır? diye buyurarak istiğfar etmenin önemine işaret etmiştir. Âyet ve hadîslerde dua teşvik edilmiştir: ?Rabbiniz, şöyle buyurdu: Bana dua edin, size cevap vereyim (duanızı kabul edeyim)? (Mü`minûn, 23/60).

TÖVBE DUASI OKUNUŞU

İstiğfar Duası Türkçe Okunuşu

?Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe`l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve`l-hayyü`l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü`t-tevbete ve`l-mağfirete ve`l-hidâyete lenâ, innehû, hüve`t-tevvâbü`r-rahîm.?

İSTİĞFAR DUASI ANLAMI 

?Ya rabbi! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine tevbe ettim, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında her ne kadar peygamber gelip geçtiyse, Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur`ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm`dır.?

Hadis-i şerifte, ?Her namazdan sonra, üç kere ?Estağfîrullahel`azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyûme ve etebü ileyh? okuyanın bütün günahları affolur? buyuruldu. Anlamı ise ?Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim.? demektir.

İstiğfârlardan meşhûr olanı, Peygamberimizin bildirdiği, ?Estagfirullahellezî lâ ilâhe illâ hüverrahmanirrahîm el-hayy-ül-kayyûmüllezî la-yemûtü ve etûbü ileyh Rabbiğfir lî? istigfarıdır.