EĞİTİM

EĞİTİM Haberleri

Eğitimde yeni döneme hazır mıyız?

Eğitimde yeni döneme hazır mıyız?

Hibrit, harmanlanmış, blended learning, karma, flipped learning? Teknolojinin, hayatın her alanına girmesiyle eğitimde de yavaş yavaş dönüşüm başlamıştı. Ancak Kovid-19 salgınıyla birlikte farklı isimlerle adlandırılan online eğitim sistemleri hayatımıza

AYSEL BOZAN YILMAZ - Tüm dünyayı etkisi alan Kovid-19 salgınından etkilenenler listesinde, eğitim, ilk sıralarda yer alıyor. Virüsün arttığı ülkelerde okullar birden kapandı, salgın kontrol altına alındıkça arada açılsa da tüm dünyada uzun süreler yüz yüze eğitim yapılamadı. Uzaktan eğitim diye bir kavramla tanıştık. Aslında üniversitelerde açıköğretim sistemi kapsamında uygulanan bir yöntemdi ancak ilk ve ortaöğretim kurumları da hızlıca online (çevrimiçi) sistemlerden yararlanarak eğitimde dönüşüme gitmek zorunda kaldı.

Türkiye?de ilk vakanın görülmesinin ardından 13 Mart 2020?de önce okullar tatile girdi ardından 23 Mart?tan itibaren uzaktan eğitime geçildi. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile internet üzerinden, TRT ile de televizyondan eğitim vermeye başladı. O tarihten sonra virüsün seyrine göre vaka sayıları azaldığında seyreltilmiş yüz yüze eğitime geçildi. Buna göre öğrenciler haftanın iki günü okulda, üç gün uzaktan eğitim çerçevesinde çevrimiçi ortamda derslerine devam etti. Son olarak önceki gün Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı?nda salgın tedbirleri kapsamında alınan kararla 17 Mayıs 2021?e kadar yüz yüze eğitime ara verildi.

Vazgeçilmez oldu

Yaklaşık 1 yıldır tamamen yüz yüze eğitime geçilemedi. Bu nedenle özel okullar da çevrimiçi eğitime yönelik yatırımlarını artırmak zorunda kaldı. Artık çevrimiçi eğitimi de içine alan hibrit, harmanlanmış, blended learning, karma, flipped learning gibi farklı isimlerdeki modeller eğitim sisteminin önemli bir parçası oldu.

İsimleri farklı olsa da hepsinde uygulama, eğitimin bir kısmının çevrimiçi verilmesi, bir kısmının da okulda yüz yüze yapılması sistemine dayanıyor. Yani geleneksel eğitim metodu, çevrimiçi eğitim materyalleriyle zenginleştiriliyor. Öğrenciler, sunulan kaynaklara çevrimiçi ortamdan ulaşarak, derslerine evde hazırlanabiliyor, istediği zaman konuları tekrar edebiliyor. Okulda da konular üzerinden uygulama ağırlıklı bir eğitim veriliyor. Bu metotlarda ayrıca öğrencilere istediği yerden derslere çevrimiçi ortamda katılma olanağı da sunuluyor.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında, okullarda tüm kademelerde 17 Mayıs 2021?e kadar yüz yüze eğitime ara verildi.



Eğitimde yeni döneme hazır mıyız?
Anahtar Kelimeler:
12.6°