Pandeminin turizme etkisini konuştular

Pandeminin turizme etkisini konuştular

Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi`nin ortak düzenlediği çevrimiçi konferansta, turizm sektörünün önde gelen isimleri pandemiyi konuştu.

Alanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi ile Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi`nin ortak düzenlediği çevrimiçi konferansta, turizm sektörünün önde gelen isimleri pandemiyi konuştu.

'Pandemide Turizm ve Havayolu Ulaşımı' başlıklı konferansa, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili ve TAV Gazipaşa-Alanya Havalimanı Müdürü Ömer Sözener konuşmacı olarak katıldı.

'PANDEMİNİN TURİZME MALİYETİ 250 MİLYAR DOLAR'

1993 yılından bu yana havacılık sektöründe yer aldığını söyleyen Ömer Sözener, 2019 yılını 890 bin yolcu ile kapattıklarını belirterek, "2020 beklentilerimiz iyiydi, ta ki yaşanan ve devam eden pandemiye kadar. Bugün pandeminin en ağır şartlarının yaşandığı tam kapanma sürecinin içerisindeyiz. 2020-2021 yılında kapasite yüzde 60 civarında düştü. Bu nedenle 250 milyar dolar civarında turizmde kayıp oldu" dedi.


Burhan Sili ise turizm sektörünün son 5 yıldır ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “2015 yılında Rus devalüasyonu ile başlayan ve o dönem Rus pazarının düşmesiyle konaklama ünitelerinde özellikle sahil kesimlerinde ve Antalya'da ciddi kayıplar yaşadık. Akabinde 2016 yılında uçak krizi yaşandı. Ruslar normalde 5 milyon civarında Türkiye'ye gelirken, Antalya bölgesine 3,5 milyon, bu rakam Antalya bölgesinde 500 binlere, tüm Türkiye'de de 1,5 milyonlara geriledi. 2019 yılında Thomas Cook krizi başladı. Bu firmanın batışı hem dünyada hem de sahil kesiminde çok ciddi infial yarattı. Pandemi, turizmde çok ciddi daralmaya yol açtı. Bu sürecin etkilerinin azalması, önümüzdeki 2-3 senede ancak gerçekleşebilecek" diye konuştu.


'DİJİTALLEŞMEYE ÖNEM VERİYORUZ'

Alanya HEP Üniversitesi Turizm ve İşletme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nihan Sidar, turizm sektöründe dijitalleşmeye önem verdiklerinin altını çizdi. Çevrimiçi semineri takip eden öğrencilere tavsiyelerde bulunan Sidar, “Biz öğrencilerimizle derslerde hep ne yapmalıyız konusunu konuşuyoruz. Dijitalin önemli olması, cazibe unsurların artırılması, müşteri memnuniyeti gibi konular bizim de derslerde işlediğimiz önemli konulardı. Öğrencilerimizin bundan sonra sektörün neye ihtiyacı olduğunu bilerek mezun olduğuna inanıyorum. Özellikle 4'üncü sınıf öğrencilerimiz bu fırsatı kullanın. Öğrencilerim geçen yıl staj yapmadan mezun oldu. Online staj fırsatı geliştirilebilir mi? Üniversite olarak pratiği artırmamız lazım" diye konuştu.


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Deniz Macit, havacılık sektöründeki karamsar tabloya rağmen öğrencilerin pandemi sürecinde umutsuzluğa kapılmamalarını, uzaktan eğitim dönemini fırsata çevirerek kendilerini olabildiğince geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.



Pandeminin turizme etkisini konuştular
Anahtar Kelimeler: Pandeminin turizme etkisini konuştular
24.2°