Devir teslim töreninden tarihi kare! ABD bayrağı indirilip Afganistan bayrağı göndere çekildi

Devir teslim töreninden tarihi kare! ABD bayrağı indirilip Afganistan bayrağı göndere çekildi

ABD`nin Afganistan`dan çekilme kararı sonrası tarihi kareler ortaya çıktı. Ülkenin Helmend bölgesinde ABD askerlerinin kontrolünde bulunan Antonik Kampı`nda devir teslim töreni yapılırken, ABD bayrağının indirilip Afganistan bayrağının göndere çekildiği t

ABD`nin tarihi bir kararla 20 yıl sonra çekilme kararı aldığı Afganistan`da süreç 1 Mayıs`ta resmen başladı. Başkan Joe Biden`ın yaptığı açıklamalara göre ülkede bulunan ABD askerleri 11 Eylül saldırılarının yıl dönümüne kadar tamamen çekilmiş olacak.

ABD`nin çekilme kararıyla birlikte Afganistan`da hükümet güçleriyle Taliban arasındaki çatışmalar arttı. Savunma Bakanlığı`nın açıklamasına göre son 24 saatte yaşanan çatışmalarda 100`den fazla kişi hayatını kaybetti.

ÖZEL KUVVETLER GÖREV YAPACAK

Çatışmaların gölgesi altında başlayan ABD`nin çekilme sürecinde tarihi anlar yaşandı. Ülkenin Helmend bölgesinde ABD askerlerinin kontrolünde bulunan Antonik Kampı`nda devir teslim töreni yapıldı. Afganistan Savunma Bakanlığı`nın paylaştığı fotoğraflarda ABD`nin bayrağının indirildiği görülüyor. Ardından Afganistan bayrağı göndere çekiliyor.

ABD askerlerinden devralınan kampta, NATO ve ABD ordusu tarafından terörle mücadele kapsamında eğitilen Afganistan Özel Kuvvetleri`nin bulunacağı belirtildi.

İndirilen ABD bayrağı sonrası kampta Afganistan bayrağı dalgalandı.

47 BİNDEN FAZLA SİVİL ÖLDÜ

ABD`de Brown Üniversitesi`nin "Savaşın Maliyetleri" projesindeki tahminlere göre ABD, 20 yıl süren savaş için 2 trilyon dolardan fazla para harcadı. 2001 yılından bu yana 47 bin 245 Afgan sivilin öldürüldüğü, milyonlarca kişinin de yerinden edilerek Pakistan, İran ve Avrupa`ya kaçtığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre 2001 yılından bu yana Afganistan`da 2 bin 442 ABD askeri öldürülürken, 20 bin 666 asker de yaralandı. NATO birliklerinden ise bin 144 personel hayatını kaybetti.