Tarih: 04.05.2021 00:59

Son dakika haber! Eriyen kar suları Doğu`daki nehirlerin debisini yükseltti

Facebook Twitter Linked-in

Doğu Anadolu Bölgesinde kış mevsiminin kurak geçmesi ve yeterli yağışın olmaması nedeniyle debisi düşen nehirlerde, baharla birlikte karların erimeye başlaması ile su seviyesi, yeniden yükselmeye başladı. Karların erimesiyle Erzincan`daki barajlarda doluluk oranı arttı.

Bahar ayında Doğu`da dereler, nehirler coşkun akmaya başladı. Erzurum Dumlu Dağı`ndan doğan, Erzincan`dan geçerek Murat Nehriyle birleşip Fırat Nehri`ni oluşturan Karasu Nehrinin artan su seviyesi çiftçilerin yüzünü güldürdü. Kurak geçen kış mevsiminde su debisinin düşmesiyle ortaya çıkan nehir yatağındaki adacıklar da yeniden sular altında kalmaya başladı.

Doğu Anadolu`daki arazilere can veren nehirlerin artan su seviyesi barajları da doldurdu.

Ağrı Diyadin`den kaynayan Murat Nehri ve Erzurum Dumludağ`da kaynayan Karasu Nehri, Erzincan`dan sonra Elazığ il sınırlarında birleşerek Fırat Nehri`ni oluşturuyor. Fırat Nehri Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa il sınırını belirledikten sonra Suriye, daha sonra Irak topraklarına akarak Irak`ta denize uzak olmayan bir noktada Dicle Nehri ile birleşip Şatt`ül-Arab`ı oluştup Basra Körfezi`ne dökülüyor.

"Karların erimesiyle Erzincan`daki barajlarda doluluk oranı arttı"

Havaların iyice ısınmasıyla doğanın yeşerdiği Erzincan`da dağlarının yüksek kesimlerindeki karın erimesi ve yağmur yağışıyla beraber barajların doluluk oranı arttı.

Erzincan Barajı yüzde 85, Tercan Barajı da yüzde 70 su doluluk seviyesine ulaştı. Tarımın yaygın olduğu Erzincan`da barajlardaki su seviyesinin artması çiftçiyi mutlu etti.

Konuyla ilgili Devlet Su İşleri`nden alınan bilgiye göre, Erzincan`ın en büyük su kaynaklarından olan Erzincan Barajında doluluk oranının yüzde 85, Tercan Barajında yüzde 70 seviyesine ulaştığı Mayıs`ın ortalarına doğru bahar yağışları ile barajların yeterli kapasiteye ulaşacağının öngörüldüğü belirtildi.

-İHA-

Kaynak: İhlas Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —