Bir dönüm ile başladı şimdi taleplere yetişemiyor

Bir dönüm ile başladı şimdi taleplere yetişemiyor

Bir dönüm ile başladı şimdi taleplere yetişemiyor Tarlada toptan olarak 9 liradan satılan çilekte, çiftçi pazar sıkıntısı da çekmiyor Hatay`da 20 yıldan beri çilek üreticiliği yapan çiftçi Nurettin Bebek, bu yıl, hem hasattan hem de fiyatlardan memnun kal

Bir dönüm ile başladı şimdi taleplere yetişemiyor

Tarlada toptan olarak 9 liradan satılan çilekte, çiftçi pazar sıkıntısı da çekmiyor

Hatay`da 20 yıldan beri çilek üreticiliği yapan çiftçi Nurettin Bebek, bu yıl, hem hasattan hem de fiyatlardan memnun kaldı

HATAY - Hataylı çilek üreticileri, bu yıl çilek hasadından ve fiyatlarından memnun kaldı. Tarlada toptan olarak 9 liradan satılan çilekte, çiftçi pazar sıkıntısı da çekmiyor. Hatay`da 20 yıldan beri çilek üreticiliği yapan çiftçi Nurettin Bebek, bu yıl, hem hasattan hem de fiyatlardan memnun kaldı.

Hatay`da son yıllarda üretim anlamında revaçta olan çilek bu yılda üreticisinin yüzünü güldürdü. Dönüm başına yaklaşık 6 ton çilek alan üretici, toptan olarak tarlada 9 liradan satıyor. 20 yıldan bu yana Hatay`ın Antakya ilçesinde çilek üretimi yapan Nurettin Bebek, proje sonrasında modern tarıma geçtiklerini ve daha fazla ürün aldıklarını belirterek, "Biz zaten 20 seneden beri çilekçilik yapıyoruz. Ama bulduğumuz bir çeşidi sürekli sürekli sökerek çoğaltıyorduk. İstediğimiz gibi ürün elde edemiyorduk ama Hatay`da bizden başkasında çilek yoktu. Daha sonra Tarım İl Müdürlüğü ve Antakya Kaymakamlığı proje yaptı ve dediler ki sizi modern tarıma geçireceğiz. Çilek fidemizin yüzde 75`ini dönemin Antakya Belediyesi bize hibe verdi ve bu çileğe döndük Maşallahı var. Eskiden 1 dönüm ekiyorduk, şimdi ise 5 dönüm ekiyoruz. İşçiliğini hepsini kendimiz yapıyoruz. Ortalama dönüm başına 5-6 ton çilek bekliyoruz. Fiyatlarda çok iyi tarlada toptan olarak kilogramını 9 liraya satıyoruz. Mükemmel parası var. Geçen seneden çok daha iyi, geçen sene en yüksek fiyat 7 liraydı, şimdi 9 lira. Pazar sıkıntısı hiç yok, hatta yetiştiremiyoruz, ne kadar çilek çok olursa o kadar fazla müşteri geliyor" dedi.

Çileğin çevre illere ve yurtdışına gönderildiğini belirten Bebek, "Çilek erkenci meyve olduğu için insanlarda pandemi taze meyve alıp yemek istiyorlar. Elma geçen seneden kalmış, portakalın sonu gelmiş ama çilek taze daha. Dalından toplanıp ikinci gün müşteriye ulaşıyor. Türkiye`nin çeşitli illerine de gidiyor, Malatya, Elazığ, Diyarbakır gibi. Çünkü oralarda yok, zaten bundan dolayı para ediyor. Sadece Hatay`a kalsa, para etmez, çünkü bitiremezler. Üretim çok olduğu için müşteri geliyor zaten, yurt dışına da gidiyor bu çilek. Avrupa`ya, Rusya`ya ve Suriye`ye ye gidiyor. Tabi tüccarlar gelip alıyor ve onlar gönderiyor yurt dışına" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / GÖKHAN AKLAN



Bir dönüm ile başladı şimdi taleplere yetişemiyor
Anahtar Kelimeler:
12.6°