"AMAÇ NİTELİKLİ ŞEFLER YETİŞTİRMEK"
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde okuyan öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği çevrimiçi seminerin moderatörlüğünü, Alanya HEP Üniversitesi Gastronomi Topluluğu Başkanı ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü son sınıf öğrencisi Metin Bolat yaptı. Bolat, "Yeni nesil öğrencilerimize, mesleğe yeni adım atmış aşçı arkadaşlarımıza yaşanılan tecrübeleri anlatırsak, kariyer basamaklarına katkı sunmuş, yol göstermiş oluruz" dedi. Bolat, Türk mutfağının dünyaya açılması ve tanıtılmasının alanında başarılı şeflerin varlığı ile mümkün olduğunu söyledi.
"ÇALIŞIN, ASLA YILMAYIN"
Gastronomi dünyasının yakından tanıdığı yönetici şef Muhammed Hançabay, komilikten yönetici şefliğine giden yolculuğun hikâyesini çevrimiçi seminerde anlattı. Disiplin ve terfi bakımından aşçılığı askerliğe benzeten Hançabay, mesleğe 1998 yılında başladığını, bu süre içerisinde pek çok zorlu sürecin üstesinden sabırla çalışarak geldiğini anlattı. Öğrenciyken Çırağan Sarayı'na yaptığı staj başvurusu ile kariyer basamaklarını teker teker tırmanan, dünyanın en köklü ve bilinen otellerinde yönetici pozisyonu ile tecrübe kazanan Hançabay, "Mutfak askeriye gibi bir kurumdur aslında. Hem disiplini ile hem yetiştirme yönüyle hakikaten meşakkatlidir. Ama sevdiğiniz zaman bu meşakkatlerin hepsinin üstesinden gelebilirsiniz. Çok sevdiğim bir sözü, mesleğe yeni başlayan arkadaşlarıma hep söylerim. Çıraklığını yapmadığınız hiçbir işin ustalığını yapamazsınız. Bir anda ustalık mümkün değil. Bunun için zaman ve emek vermek, sebat etmek, yılmamak lazım" dedi.
"İNGİLİZCE VE YURT DIŞI TECRÜBESİ KARİYER İÇİN ÖNEMLİ"
Muhammed Hançabay, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde okuyan öğrencilere çok önemli uyarı ve tavsiyelerde de bulundu. Hançabay, Dünyada ve Türkiye'de tanınan bir şef olmak için mutlaka yurt dışında tecrübe sahibi olmak, yabancı dil bilmek gerektiğinin altını çizdi. Staj yaptığı dönemde, ustalarından aldığı bu tavsiye ile kariyer basamaklarını tırmandığını aktaran Hançabay, şöyle konuştu: "Şuanda zihniniz taze iken dil öğrenmek çok daha kolay. Yaş ilerledikçe dil öğrenmek çok daha zorlaşıyor. İngilizceyi öğrendikten sonra yabancı şeflere tercümanlık etmeye başladım. İstenilen eleman haline geldim. İnsan yaptığı işte başarılı oldukça, bu başkaları tarafından da takdir edildikçe çok daha özgüvenli bir şekilde hedefini büyütüyor, güven geliyor, moral buluyor ve daha ileriye gitmek için ne yapabilirim sorusunu kendisine soruyor."
Hancabay, ustasının ingilizce ve yurtdışı deneyiminin önemine vurgu yaptığını söyledi. "Para sizin için hiçbir zaman hedef olmasın. Kariyerinizi tamamladığınız zaman size zaten para gelecektir" diyen yönetici Şef Muhammed Hançabay, son olarak Türk ve Anadolu mutfağının dünyada yeterince tanınmamasının sebeplerini de anlattı.