Tarih: 03.01.2021 14:10

Hindistan Oxford- AstraZeneca koronavirüs aşısını onayladı

Facebook Twitter Linked-in

Ülke basınındaki habere göre, Enformasyon ve Yayıncılık Bakanı Prakash Javadekar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Oxford-AstraZeneca Kovid-19 aşısının onaylandığını açıkladı.

Javadekar, aşının acil kullanım onayı aldığını, az 3 aşının daha onay aşamasına olduğunu belirtti.

Oxford-AstraZeneca aşısı Hindistan`da kullanım onayı alan ilk Kovid-19 aşısı olurken, Javadekar, "Hindistan belki de en az 4 aşının hazır olduğu tek ülke olabilir.? diye konuştu.

Ülkede 6 ila 8 ay içerisinde 300 milyon kişiye aşı yapılması bekleniyor.

10 milyon 375 bin 788 kişinin salgına yakalandığı Hindistan, ABD?den sonra en çok vaka sayısına sahip olan ülke konumunda bulunurken Kovid-19 nedeniyle 149 bin 218 ölüm gerçekleşti.

Virüs vektörü yöntemiyle geliştirildi

Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü ile Oxford Aşı Grubu iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan aşı, "virüs vektörü" olarak adlandırılan yöntemle geliştirildi.

"AZD1222" aşısı, soğuk algınlığına yol açan bir adenovirüsün zayıflatılmış ve kendini çoğaltamayan versiyonunu içeriyor. Bileşimine Kovid-19`un insan hücrelerine tutunmasını sağlayan çivi proteininin DNA`sı eklenen adenovirüs, enzimin yapay olarak ortaya çıkmasını ve vücudun buna karşı koruyucu antikor üreterek gerçek virüse karşı bağışıklık kazanmasını amaçlıyor.

Aşının klinik denemeleri nisanda başlamış, 2`nci ve 3`ncü aşama klinik denemeleri İngiltere ve Hindistan`da yürütülmüştü. 30 bin gönüllünün katıldığı 3`ncü aşama denemeler Brezilya, Güney Afrika ve ABD`ye genişletilmişti.

Oxford Üniversitesi, 23 Kasım`da yaptığı açıklamada, halen devam eden üçüncü aşama denemelerin ilk sonuçlarına göre, potansiyel Kovid-19 aşısının ise tek doz uygulanması halinde yüzde 70, önce yarım doz, ardından tam doz uygulanması halinde ise yüzde 90`a kadar etkili olduğunu bildirmişti.

ABD, aşıdan 300 milyon doz, İngiltere 100 milyon doz ve Avrupa Birliği (AB) ise 400 milyon doz satın almak üzere ön anlaşmalar yapmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —