Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu`ndan kripto para açıklaması: Yasaklama gibi bir niyetimiz yok

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu`ndan kripto para açıklaması: Yasaklama gibi bir niyetimiz yok

Son günlerde bazı Türk kripto para borsaları peş peşe batınca Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, "Kripto paraları yasaklama gibi bir niyetimiz yok. İki şey yaptık: Bir, kripto parayla

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu; TRT Haber, A Haber ve CNN Türk ortak yayınında ekonomi gündemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Thodex`in ardından Vebitcoin isimli Türk kripto para borsası da akşam saatlerinde yaptığı açıklamada iflasın eşiğinde olduğunu belirterek faaliyetlerini durdurma kararı aldığını duyurmuştu. Yaşanan bu gelişmelerden sonra kripto para borsasıyla ilgili yeni kararlar alınabileceği de konuşuluyor.

"YASAKLAMA GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK"

Konuya ilişkin açıklama yapan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Kripto paraları yasaklama gibi bir niyetimiz yok. Birkaç ülke tamamen yasakladı. Çin`de bu mümkün. Siz sadece yasaklayarak bu işi halletme şansınız yoktur. Bizim yaptığımız düzenleme, bu platformlara aracılık eden, ödeme yapan kuruluşlarının alt yapıları çok sağlam olmadığı için bu tür ödemeleri bankalar aracılığıyla yapın dedik. Belli normlar, kurallar belirliyoruz. Sermaye artırımı olabilir, sermaye yeterlik gibi kriterler belirlenebilir. Üzerinde çalışıyoruz. İki şey yaptık: Bir, kripto parayla elbise vb. alımını yasakladık. İkincisi, ödeme kuruluşlarının bu işe aracılık etmesini yasakladık. Daha geniş bir düzenleme üzerinde çalışılıyor. Bir kere tanımı yok. Bu bir varlık mı, mal mı, nerede saklayacaksınız? Bunların hepsi çok muğlak. Bunlarla ilgili düzenlemeler yapılırken, sıkıntılı durumlar var. 2 hafta içerisinde düzenlemeler sanırım bir noktaya gelecek. Dışarıya müthiş bir para trafiği var. Şu an bizi çok rahatsız eden bir para trafiği var. Giden paranın nereye, kime gittiğini bilmiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu`nun açıklamalarından satır başları:

"VERDİĞİM RAKAMLAR NETTİR VE DOĞRUDUR"

"Bugün rezerv konusu tartışılırken o günkü şartları göz önüne getirmemiz gerekir. 2020`ye girdiğimizde dünyada da gelişmiş ülkelerde de doğrudan ve portföy yatırımlarının azaldığını görüyoruz. Türkiye`nin de buradan aldığı pay ister istemez azalmış görünüyor. 2020 pandemi krizi, dünyayı çok kötü şekilde etkileyen bir kriz. Diğerlerinden ayıran en önemli şey şu durum bence. Daha önceki krizlerin bir altyapısı vardı. IMF`ye gidilecek mesajları, IMF`ye gitmek zorunda olduğumuz haberleri hep yapıldı ama Türkiye diğer ülkelerden farklı olarak hem sağlık açısından hem de para ve mali konular açısından çok iyi yönetti. 2019`da biz pozitif cari fazla verdik. Merkez Bankası olarak verdiğim rakamlar nettir ve doğrudur. Pandemi döneminde dünyada yaşananlarla beraber Türkiye`de yaşananlarda bir döviz talebi ya da yabancı insanlar ülkesine dönecek, bu parayı istiyor.

"MERKEZ BANKALARI NİÇİN REZERV BİRİKTİRİR VE KULLANIR?"

2020 yılında siz bu talepleri bir şekilde karşılamanız lazım. karşılamazsanız oluşacak şeylerle Türkiye yüzleşecekti. 2020 sonunda Türkiye bütün bu taleplere cevap vermiştir. Hem reel sektör yurtdışı borçlarını ödemiştir, bankacılık finansal borçlarını ödemiştir, kendi ithalat borçları dahil varlıklarını artırmıştır. Bunun sağlıklı işlediğini şuradan görebiliriz: Faiz yükseldiğinde yabancılar yeniden gelmiştir. İnsanlar Türkiye`ye parasını getirir, istediği zaman da parasının alıp gideceği bir ortamın olduğunu çok net biliyorlar. Bu taleplerin karşılanması için Merkez Bankası o gün Hazine`yle beraber oluşturulan işlemler var. Rezerv konusuna geldiğimizde, Türkiye`de 83-84`ten sonra rezerv birikmeye başlıyor. 2020`ye geldiğinde 15-20 milyar rezervi var. Daha sonra 30 milyara kadar oluşan rezerv var. Kurun daha sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için de yapılan işlemler var. Ama esas onun arkasında oluşan bir talep var. Gerçek kişilerden, reel sektörlerden, bankalardan talep karşılanmıyorsa ya fiyatlar yukarı gidecek, ya faizi yükselteceksiniz. Kendi içerisinde dengeye gelmezse Merkez Bankası orada piyasaya giriyor.

"GİZLENEN SAKLANAN BİR ŞEY YOK"

Hazine`nin MB`deki hesaplar kullanılarak döviz alım satımıyla piyasa arzının dengelenmesi 2017`de. Televizyonlarda bu işlemlerin 2019 seçimlerinden önce yapıldığı söyleniyor. Değil. MB dalgalı kura geçtikten sonra döviz alım ihaleleri 2016`ya kadar yapıyor, 2016`dan sonra bunu bırakıyor. Protokolün tamamen hukuki dayanağı var. Merkez Bakansı`nda hukuki bir dayanağı olmayan hiçbir işlem yapılmaz. Bugüne kadar yapılmamıştır, bundan sonra da yapılmaz. Bu protokol dahilinde, 2017 Şubatından itibaren yapıldı. 2020`de yapılmasının nedeni de pandemi şartları. Bu işlemler gizli yapıldı, protokol açıklanmadı, rakamlar verilmiyor. Peki siz bu rakamları nereden biliyorsunuz? Biz bu rakamları açıklamadık. Dünyada en şeffaf veri açıklayan merkez bankalarından biri TCMB`dir. Günlük olarak açıklanır. Analitik bilanço okumasını bilen herkes buradan bu rakamları alır. Bizim analitik bilançomuzda o veriler günlük yayınladığı için zaten orada var. Gizlenen saklanan bir şey yok. Bilançodan görüldüğü kabul edildiği zaman bu sefer kimlere satıldı demeye başladılar. Dünyada bu şekilde bir veri açıklama söz konusu değil. MB bireylere döviz satmıyor. İnsanların kafasını karıştırmak için 128, o kur 6.85. Belirli rakamlarla insanları bir yere götürmek için algı operasyonu. Böyle bir şey yoktur.

AYRICALIKLI İŞLEM İDDİASI

Böyle bir şey söz konusu olamaz, yapmak isteseniz de yapamazsınız. Merkez Bankası`nın veri açıklama konusunda şeffaflığı dünyadaki en iyi merkez bankalarından bir tanesiyiz. Bu kadar şeffaf bir bilançomuz var ve günlük oradan her şeyi izleme şansınız var. Biz kimseye 128 rakamını söyledik. Peki bu arkadaşlar bunları nereden buldular? `Protokolün içeriğini açıklayın.` Böyle bir şey olabilir mi? Avrupa Merkez Bankası 2000 ve 2010 arası Euro`yu baskılayabilmek için yaptıkları işlemleri 10 yıl sonra, 2020`de açıkladı. Japonya Merkez Bankası sadece yıl sonu toplu olarak veriyor rakamları. Siz neden 2017`yi, 2018`i sormuyorsunuz? Daha önce döviz müdahaleleriyle yapılan işlemleri niye sormadınız? Daha önce döviz müdahaleleriyle yapılan işlemleri niye sormadınız? 2013, 2014 gibi dünyada oluşan bir ters gidiş, kuru baskılamak zorunda olduğunuz dönemlerde döviz satım müdahalelerinde bulunursunuz. Dönem dönem Merkez Bankası bunu kuru sağlıklı bir şekilde oynaklığının devam etmesi için müdahaleleri olmuş.2016`dan sonra başka bir yol denenmiş."

Canlı kripto para verileri ve tüm kripto para haberleri için tıkla.



Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu`ndan kripto para açıklaması: Yasaklama gibi bir niyetimiz yok
Anahtar Kelimeler:
12.6°