Tarih: 21.04.2021 09:48

Savaş artık an meselesi! Putin 80 bin askere "Hazır ol" talimatı verdi, işte ilk hedef

Facebook Twitter Linked-in

Ukrayna ile Rusya`yı karşı karşıya getiren Donbas krizinde gerilime her geçen gün yeni ilaveler oluyor. Son olarak İngiliz medyası askeri hareketliliğini artıran Rusya`nın savaş planını paylaştı. Rusya`nın bölgedeki planlarını gözler önüne seren uydu görüntüleri de ortaya çıktı. İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, NATO, ABD ve Avrupa`nın "gerilimi düşür" çağrılarına kulak asmayan Rusya`nın Kırım`da 40 bin, Ukrayna sınırında da 40 bin olmak üzere 80 bin askerine `savaşa hazır ol` emri verdiği belirtildi. Rus ordusunun ilk hedefi ise Ukrayna`nın su kaynakları.

GÜNEYDEN GİRECEK

İngiliz medyasının askeri kaynaklara dayandırdığı haberlere göre, olası bir çatışmada Rusya`nın ilk amacı Ukrayna`nın su tedarik tesisleri olacak. Ukrayna`dan geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada bu endişe `korkuyoruz` sözleri ile gündeme getirilmişti. Üst düzey bir Ukraynalı askeri kaynak bölgedeki gelişmeler için, "Rus senaryolarından birisinin, Kırım`a su sağlayan, güney Ukrayna`daki su tedarik tesislerini ele geçirmek olduğunu biliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna`daki su tedarik tesisleri.

ROPUCHA AMFİBİ SALDIRI GEMİLERİ

Karadeniz`de dört Rus Ropucha Amfibi Saldırı gemisinin 15`ten fazla diğer savaş gemisine katıldığı belirtilen haberlerde bu adım `bir saldırı hazırlığı` olarak nitelendirildi. En olası saldırı planının Rusya`nın 2014`te ilhak ettiği Kırım`dan güney Ukrayna`ya deniz ve kara saldırısı olacağı belirtiliyor. Rusya bu gemileri 2008 yılındaki Gürcistan`ı işgali sırasında özel birlikleri hızlıca bölgeye sevk etmek için kullanmıştı.

YÜZLERCE PİYADE ÇADIRI

Bölgenin uydudan çekilen görüntüleri Rusya`nın askeri yığınağının boyutlarını da gözler önüne serdi. Kırım`ın güney kıyısındaki Kachyk Gölü`nün yanında bulunan kampın görüntüleri PlanetLabs uyduları tarafından görüntülendi. 13 Nisan`da çekilen görüntüler ile Rusya`nın bölgedeki askeri üslerini büyüttüğü ortaya çıktı. Rusya bölgeye feribotla, trenle ve kamyonlarla getirdiği araçları barındırması için kurulduğu belirtiliyor. Söz konusu görüntülerde Rusya`nın bölgede yüzlerce piyade çadırı kurduğu görülüyor. Kachyk Gölü kıyılarında, ana kampın yaklaşık 2 kilometre batısında ikinci bir alt kampın varlığı da yine uydu görüntüleri ile ortaya çıktı.

50 SAVAŞ UÇAĞI KIRIM`DA

Öte yandan Rusya`nın Karadeniz donanmasından yapılan açıklamaya göre, kış dönemindeki eğitim ve denetim organizasyonları çerçevesinde 20`den fazla savaş gemisi, Karadeniz`de tatbikata devam ediyor. Zor koşullarda yapılan tatbikatta, "Su-25CM3" savaş uçakları ile hava savunma sistemleri de yer alıyor. Rusya`nın Güney Askeri Bölgesi`ndeki 50`den fazla savaş uçağının yasa dışı ilhak ettiği Kırım`a konuşlandırıldığı belirtildi.

NOTAM YAYIMLANDI

Yeni Şafak`ın haberine göre Rusya, Karadeniz üzerinde sivil havacılık için tehlikeli alan uyarısı yapan ve bazı bölgelere uçuşun sınırlandığına yönelik NOTAM yayımladığını duyurdu. 24 Nisan`a kadar geçerli olacak bildiriye göre, Karadeniz havzası ve Kırım üzerinde bazı hava sahaları uçuşa tamamen, bazı bölgelerde de farklı yüksekliklerin üzerindeki hava sahaları uçuşlara kapatıldı.

ABD BÜYÜKELÇİSİ WASHİNGTON`A DÖNÜYOR

ABD`nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan`ın, Rusya Dışişleri`nin tavsiyesi üzerine bu hafta içinde istişareler için Washington`a döneceği açıklandı. Önümüzdeki haftalarda yeniden Moskova`ya döneceğini belirten Büyükelçi Sullivan, "Başkan Biden ve Putin arasındaki olası bir görüşmeden önce Moskova`ya döneceğim" dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 10 ABD`li diplomatı sınır dışı edeceğini açıklamış, Sullivan`a ise istişarelerde bulunmak üzere ABD`ye dönmesini tavsiye etmişti. Sullivan, son günlerde Rusya-ABD arasında artan gerilimin ortasında ülkesine dönecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —