Türk eğitim bilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü olan İsmail Hakkı Tonguç kimdir, kaç yaşında? Tonguç`un Türk eğitim sistemine çok önemli katkıları olan İsmail Hakkı Tonguç nereli, mesleği nedir? İsmail Hakkı hayatı ve Tonguç biyografisi nedir? İşte detaylar haberimizde?
İsmail Hakkı Tonguç (d. 1893 - ö. 24 Haziran 1960), Türk eğitim bilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü. Tonguç`un Türk eğitim sistemine çok önemli katkıları olmuştur.
İsmail Hakkı Tonguç, bugünkü Bulgaristan`ın Silistre iline bağlı Totrakan ilçesinin bugünkü adı Sokol olan Tatar Atmaca köyünde 1893 yılında dünyaya geldi. Babası Kırım göçmenlerinden Hacı Velioğlu İdris, annesi ise Dobrucalı bir Türk olan Vesile Hanım`dır. Biri kız 8 kardeşin en büyüğü olan İsmail Hakkı Tonguç, eğitim hayatına kendi köyünde başladı ve 4 yıllık ilkokulu bitirdikten sonra Silistre`de rüştiye`ye devam etti. Oradaki öğrenimi sırasında aynı zamanda köyün değişik işlerinde çalıştı ve tarımla uğraştı.
1914 yılında öğrenimine devam etmek üzere tek başına İstanbul`a gitti, sıkıntı çekti, ardından Maarif Nazırı (Eğitim Bakanı) Şükrü Bey tarafından leyli meccani (parasız yatılı) öğrenci olarak Kastamonu Muallim Mektebi`ne gönderildi. 1916`da naklen İstanbul Muallim Mektebi`ne gelerek öğrenciliğine orada devam etti. Muallim Mektebi`nde öğrenciliği, I. Dünya Savaşı`nın güç yaşam koşullarını dayattığı yıllara rastlamaktadır. Okulu bitirdikten sonra 1918`de Almanya`ya daha üst öğrenim için gönderildi. 1918-1919 yıllarında Almanya`nın Karlsruhe kentindeki Ettlingen Öğretmen Okulu`nda sekiz aylık bir programa devam etti. 1919`da Anadolu`ya dönerek, Eskişehir Muallim Mektebi`nde Resim ve Elişi ile Beden Eğitimi öğretmeni olarak göreve başladı. 1921`de Yunan işgalinden hemen önce Ankara`ya atandı, 1922`de yeniden öğrenim görmek üzere Almanya`ya gönderildi.
1922 sonundan başlayarak 1924 Nisan`ına değin Konya Muallim Mektebi`nde, aynı yılın güzüne değin ise Ankara Muallim Mektebi`nde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Daha sonra kısa bir süre Adana Muallim Mektebi`nde öğretmenlik yaptıktan sonra, 1925`te beş aylığına mesleki eğitim kurumlarında incelemeler yapmak üzere yeniden Almanya`ya gitti. 1925`te Ankara Muallim Mektebi`nde öğretmenlik yaptı, 11 Mart 1926`da Maarif Vekâleti Levazım ve Alatı Dersiye Müzesi Müdürlüğü`ne atanarak merkezdeki yöneticilerden biri oldu. 10 Temmuz 1926 ile 26 Ağustos 1926 tarihleri arasında, ilköğretim müfettişleri ve ilkokul öğretmenleri için Ankara`da açılan "İş İlkesine Dayalı Öğretim Kursu"nda, yabancı öğretim üyeleri ile birlikte çalışarak, daha sonra Köy Enstitülerinin temel ilkesi, sloganı (Osmanlıca`da "şiar", İng. "motto") durumuna gelecek "iş için iş içinde işle eğitim" anlayışını geliştirdi.
26 Ocak 1927`de ilkokul öğretmeni Nafia Kamil ile evlendi. Aynı yıl, Sivas`ta ve Ankara`da ilköğretim müfettişleri için açılan kurslarda öğretmenlik yaptı ve Ankara`da uluslararası ders araç-gereçleri sergisini açtı.
1928`de ilk çocuğu olan Engin Tonguç, 1936`da ikinci çocuğu Yalım Tonguç dünyaya geldi.
1929-1933 yıllarında, diğer görevlerinin yanı sıra, Gazi Eğitim Enstitüsü`nde de etkin görevlerde bulundu. Orada hem öğretmenlik yaptı, hem de Resim-İş Bölümü`nü kurdu. 1934`te Soyadı Kanunu`yla Tonguç soyadını aldı. 1934-1935 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü`nde vekil olarak müdürlük yaptı.
3 Ağustos 1935`te köy enstitülerini kurmasına yarayacak İlköğretim Genel Müdürlüğü görevine vekaleten getirildi. Dönemin Kültür Bakanı Saffet Arıkan`a, köy enstitülerinin temelini oluşturacak bir rapor sundu.
1936`da Kayseri, Çorum ve Yozgat illerini kapsayan bir geziyle, buralarda eğitmen kurslarının açılabilirliğini araştırdı. Temmuz 1936`da da Köy Enstitüleri`nin önceli sayılan ilk Eğitmen Kursu`nu Eskişehir iline bağlı Mahmudiye`de açtı.
Atatürk`ün desteği ile o dönem Türkiye`deki okuryazar oranı %10`dan az olduğundan, okuryazar sayısını artırmak için eğitmen kurslarında altı aylık bir eğitimle, askerliğini okuma yazma bilen çavuş olarak yapmış gençler eğitmen olarak yetiştirildi ve köylerine eğitmen olarak gönderildi.
1937`de Köy Eğitmenleri Yasası çıktıktan sonra, İzmir`de Kızılçullu`da (bugünkü Şirinyer), Eskişehir Çifteler`de ilk köy öğretmen okulları açıldı. 1938`de ilköğretim kurumlarını incelemek üzere Bulgaristan`da, Macaristan`da ve Almanya`da bulundu. 28 Aralık 1938`de Hasan-Âli Yücel Milli Eğitim Bakanı olduktan sonra, vekaleten yürüttüğü İlköğretim Genel Müdürlüğü görevine asaleten atandı.
17 Nisan 1940`ta Köy Enstitüleri Kanunu çıktıktan sonra açılmaya başlayan enstitülerle çok yakından ilgilendi. 1946`da görevden alınışına değin, enstitüler için canla başla çalıştı. Öyle ki, kendi ailesiyle bile yeterince ilgilenemedi; ikinci oğlu Yalım Tonguç, 1944`te öldü. Kendisini ve bölgelerinde inançla görev yapmakta olan ekibini karanlıkları aydınlağa çevirme yolunda büyük engeller beklemekte idi. Tonguç özellikle kız çocuklarının eğitime alınması ve öğretmenliğe kazandırılması için büyük çaba içindeydi ama bunlar yerine getirilemiyordu. O sıralarda Bartın yöresinde müfettiş olup daha sonra İvriz Köy Enstitüsü`nde görev alacak olan M. Ali Eren bugünleri Düşünce ve Anılar II9 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Müfettişlik ve Köyde Eğitim-1944 eserleri ile İvriz ve Bartın videolarında şöyle aktarmaktadır : ".. Çaycuma`ya vardığım zaman kaymakamı makamında buldum. Kendisine Çaycuma`ya ilk defa geldiğimi, hiçbir yerde tanıdığımın olmadığını, ama yarım saat sonra Çaycuma`nın batı yönünde yaya olarak gideceğimi, ilk rastladığım köyden iki kız çocuğu, daha sonraki günlerde de, her gittiğim köyden iki kız çocuğu göndereceğimi söyledim. Yaya giderken bir köye yaklaştığımda, dört tane ihtiyar kadının, topladıkları odunları ipe bağlayıp şelek yaparak sırtlarına kaldırmakta olduklarını gördüm. Selam verdim, kendimi tanıttım ve şunları söyledim: "Devlet köy okullarına kendi köyünden bayan öğretmen yetiştirmek istiyor, devlet ona bahçe verecek, koyun verecek, inek verecek. Onların gelirleri öğretmenin olacak. Ayrıca maaş da verecek. Köyünüze öğretmen yetiştirmek için iki tane kız öğrenciyi devlet okutmak istiyor. Sebep olup da öğretmen olacak bu kız öğrencileri sağlarsanız, öldüğünüzde nur içinde yatarsınız. Peygamberimizin yardımıyla Yüce Tanrı sizi cennetinde mükâfatlandırır." Din içerikli konuşmamın kadınlar üzerinde etkili olduğunu yüz mimiklerinden anlıyordum. Kadınlar kendi aralarında konuşmaya başladılar. Falanın öksüz kızı var, onu göndersek nasıl olur ki, filanın şusu var diye yorumlarda bulundular. Hâsılı köye vardığımızda, iki kız çocuğu bularak, köy bekçisi ile kaymakamlığa gönderdim. Her gittiğim köyden de ikişer kız öğrenci bulup gönderdim."
İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Tonguç`u 25 Eylül 1946`da görevinden alarak, Talim Terbiye Kurulu üyeliğine getirdi.
Buradan da 1954`te kendi isteğiyle emekli oldu.
1956`da Avrupa`yı gezdi ve İsviçre`deki Pestalozzi Çocuklar Köyü`nü inceledi. 1958`de hastalanan İsmail Hakkı Tonguç, 11 Haziran 1960`ta çoktan kapatılan Hasanoğlan Köy Enstitüsü`ne yıllar sonra ilk kez gitti.
Bir süredir Almanya`da hastalığı için tedavi görmekte olan İsmail Hakkı Tonguç, 24 Haziran 1960`ta yaşama gözlerini yumdu. cenazesi Ankara Cebeci Gömütlüğü`ne defnedildi. Arkasından hakkında birçok kitap yazıldı ve adını taşıyan okullar açıldı.
? Muallim Almanağı, 1928-1929 (1929, Faik Reşit Unat ile birlikte)
? Köyde Eğitim
? İlköğretim Kavramı (1946)
? Canlandırılacak Köy
? Mektuplarla Köy Enstitüsü Yılları (Ölümünden sonra mektuplarından derleme)