Ramazanda beslenme önerileri

Ramazanda beslenme önerileri

Diyetisyen Büşra Tekeli Akansel, Ramazan ayında dengeli beslenmek ve yeterli sıvı almanın önemini vurguladı.

Diyetisyen Büşra Tekeli Akansel, Ramazan ayında dengeli beslenmek ve yeterli sıvı almanın önemini vurguladı.

Özel Termessos Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Büşra Tekeli Akansel, oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahurun atlanmaması gerektiğini söyledi. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğunu ifade eden Akansel, “Sahur yapmamak kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve sağlığın bozulmasına neden olabilir. Sahur önerim haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, ceviz, bol salatalık, domates, maydanoz, tam buğday ekmeği ve süt şeklinde. Yağlı, tuzlu ve kan şekerini hızlı yükselten besinlerden de kaçınmalıyız" dedi.

İftarda kan şekeri çok düşük olduğu için kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğduğunu açıklayan Diyetisyen Akansel, “Yapılan en büyük hatalardan biri de çok hızlı şekilde çok yüksek miktarda yüksek kalorili besinler tüketmektir. Çok hızlı yendiği zaman kısa sürede fazla miktarda kalorisi yüksek besin yenilir ve bu durum sağlık açısından risk oluşturur. Hem de ilerleyen günlerde kilo alımına sebep olur. İftara kahvaltılıklar veya çorbayla başlanmalı, 15- 20 dakika sonra etli sebze yemeği, yoğurt, bulgur veya tam buğday ekmeği ile devam edilmelidir" diye konuştu.

BESLENME ÖNERİLERİ

Diyetisyen Büşra Tekeli Akansel, oruç tutanlar için beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

“Oruç tutarken dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edelim. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine iftardan sonra az ve aralıklı küçük porsiyonlar şeklinde beslenme düzeni oluşturalım. Yemekleri hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketelim. Sahur öğününü atlamayalım. Susama hissi duymasanız bile iftar ile sahur arasında sık sık su içelim. Suya ek olarak kafein içeren içecekler yerine süt, kefir, ayran, sade maden suyu veya bitki çayları tercih edelim. Yemekleri tüketirken pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayalım, kavrulmuş, kızartılmış yiyeceklerden uzak duralım. Özellikle ızgara, haşlama, fırında veya buğulama tercih edelim. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler besinlerin sindirimine yardımcı olur. Kabızlığı önlemek için iftara taze veya kuru meyveler, hoşaf ve kompostolar ekleyebilirsiniz."