Biden tarih verdi: ABD, Afganistan`dan 11 Eylül`e kadar tamamen çekiliyor

Biden tarih verdi: ABD, Afganistan`dan 11 Eylül`e kadar tamamen çekiliyor

ABD Başkanı Joe Biden, 1 Mayıs itibarıyla Afganistan`dan çekileceklerini açıkladı. Biden, "11 Eylül saldırısının 20. yıldönümünden önce Afganistan`dan çıkmış olacağız" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, 1 Mayıs itibarıyla Afganistan`dan çekilmeye başlayacaklarını açıkladı. Biden, "ABD`nin çekilme süreci, güvenli şekilde ve müttefiklerle tam koordinasyon halinde yürütülecek. 11 Eylül`deki çirkin saldırının 20`inci yıldönümünden önce Afganistan`dan çıkmış olacağız" dedi.

"SONU GELMEYEN SAVAŞA SON VERME ZAMANI"

Biden, Afganistan`daki ABD askeri varlığına ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "Bin Ladin öldü, El Kaide tehdidi azaltıldı, artık Afganistan`daki `sonu gelmeyen savaşa` son verme zamanı" ifadelerini kullandı.

Biden, askeri çekilmenin Afganistan devletine olan desteğin sona ermesi anlamına gelmediğini belirterek, Türkiye, Pakistan, Rusya, Çin ve Hindistan`ın da Afganistan`da barışa destek verdiğini açıkladı.

NATO: BİRLİKTE GİTTİK, BERABER ÇIKACAĞIZ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise ABD`nin kararına ilişkin "Afganistan`a birlikte gittik, beraber çıkma konusunda birlik içindeyiz." dedi.

AFGANİSTAN CUMHURBAŞKANI`NDAN AÇIKLAMA

Biden çekilme kararını durmadan önce Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanı Gani sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu gece Başkan Biden ile ABD`nin Eylül ayı başlarına kadar Afganistan`dan kuvvetlerini çekme kararını tartıştığımız bir telefon görüşmesi yaptım. Afganistan İslam Cumhuriyeti ABD`nin kararına saygı duyuyor ve sorunsuz bir geçiş sağlamak için ABD`li ortaklarımızla birlikte çalışacağız" dedi.

"Ortaklığımızın bir sonraki aşamasına geçerken, devam eden barış çabalarında ABD/ NATO ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanan Ghani, Afganistan güvenlik ve savunma güçlerinin halkını ve ülkesini tam anlamıyla savunabilecek güçte olduğunu vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı



Biden tarih verdi: ABD, Afganistan`dan 11 Eylül`e kadar tamamen çekiliyor
Anahtar Kelimeler:
24.2°