Ulu Cami`ye Ramazan mahyası asıldı

Ulu Cami`ye Ramazan mahyası asıldı

Ulu Cami`ye Ramazan mahyası asıldı Ulu Cami minareleri arasına "Şifai Ramazan" mahyası asıldı İslamiyetin en büyük mabedleri arasında sayılan 622 yıllık Bursa Ulu Cami`ye Ramazan mahyası asıldı.

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi`de teravi namazları 20 yerine 10 rekat kılınacakBugün Bilim Kurulu, yarın Kabine! Milyonların gözü "dinlendirme" formülünün ele alınacağı bu toplantılarda

Ulu Cami`ye Ramazan mahyası asıldı

Ulu Cami minareleri arasına "Şifai Ramazan" mahyası asıldı

BURSA - İslamiyetin en büyük mabedleri arasında sayılan 622 yıllık Bursa Ulu Cami`ye Ramazan mahyası asıldı. Ulu Cami`nin devasa minareleri arasına Kovid-19 salgını sebebiyle bu Ramazan ayında sağlığa vurgu yapan "Şifai Ramazan" mesajı asıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, selatin camilere mahya asma geleneğini bu yıl da sürdürdü. Bu kapsamda İstanbul`daki camilerde mahya asma işlemleri tamamlandıktan sonra mahya ekibi Bursa`ya geldi. Genel Müdürlüğün İstanbul`daki mahya atölyesinde hazırlanarak Bursa`ya getirilen "Şifai Ramazan" yazılı mahya, ustalarca caminin minareleri arasına asıldı. Yaklaşık 4 saat süren çalışmada önce mahya asılacak minareler arasına halatlar çekildi. Daha sonra mahya bu halat yardımıyla asıldı.

Mahyacılığın Osmanlı`dan bu yana devam eden bir sanat olduğunu ifade eden Vakıflar Genel Müdürlüğü mahya ekibi şefi Kahraman Yıldız, "Bu yazımızı biz İstanbul`dayken yazdık. Halatlarımızı asıp düzeneğimizi kurduk. Bugün de yazımızı astık. Yazı yazmasıyla hepsi 2 gün sürüyor. Bu yıl Ulu Cami`ye "Şifai Ramazan" yazılı mahya asatık. Bu yıl İstanbul`da 6 camiye ve Edirne Selimiye camisine astık Bursa 8`inci mahya astığımız cami, Ramazan ayının 15`inde ikinci mahyaları asacağız" dedi.

Ulu Cami, kimi din adamlarınca İslam`ın 5. en yüksek mertebesindeki ibadethane olarak kabul ediliyor. İslamiyet`te en yüksek mertebeli cami, Mekke`deki Mescid-i Haram, diğerleri Medine`deki Mescid-i Nebevi, Kudüs`teki Mescid-i Aksa, Şam`daki Emeviye Camii`dir.

Beşincilik kimilerine göre Anadolu`da inşa edilen ilk cami olan Diyarbakır`daki Ulu Cami`ye aittir; ancak Emir Sultan, Akşemsettin, Molla Gürani gibi din adamlarının konuşmalarına göre beşincilik mertebesi Bursa`daki Ulu Cami`nindir. Ulu Cami`nin kutsallığı, yapıldığı devirde din adamlarının ve evliyalarının gösterdiği ilgiden gelir. Yapılmasını teklif eden Emir Sultan; ilk namazı kıldıran Somuncu Baba; ilk cemaati Emir Sultan, Molla Fenari, Yıldırım; ilk imamı Süleyman Çelebi; müezzinlerinden birisi Üftade Hazretleri`dir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BURAK TÜRKER