Tarih: 12.04.2021 16:56

Son dakika haberi: 4 BİN 117 YAŞINDAKİ DÜNYANIN EN YAŞLI PORSUK AĞACI, BAKANLIĞIN `ANIT AĞAÇLAR` KİTABINDA

Facebook Twitter Linked-in

Sivil Havacılık`tan `Rusya ile uçuşlar durduruluyor` iddialarına yalanlamaTürkiye ile kendi ülkesini karşılaştıran spiker böyle isyan etti: Türkiye silah sistemleri geliştiriyor, biz fren sistemi almayı kutluyoruz

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı`nın hazırladığı `Tabiatın Sessiz Tanıkları Anıt Ağaçlar` kitabında Zonguldak`ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki dünyanın en yaşlı porsuk ağacına yer verildi. Şu anda 4 bin 117 yaşında olan anıt ağaç, aynı zamanda Türkiye`nin en yaşlı ağacı unvanını da elinde bulunduruyor.

Batı Karadeniz`in doğası ve yaylalarıyla öne çıkan beldelerinden Gümeli`de, 2008`de yapılan çalışmalarda bin 991 ve bin 168 yaşlarındaki iki porsuk ağacı ile yaşları 300-500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacı tespit edildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi`nce 2016`da yapılan çalışmada ise 4 bin 112 yaşındaki dünyanın en yaşlı porsuk ağacı tespit edildi. Boyu 25,5 metre ve çevresi 7 metre 70 santimetre olan ve `Gümeli Porsuğu` adı verilen ağacın dünyanın bilinen en yaşlı 5`inci ağacı olma özelliği taşıyor. Ayrıca dünyanın en yaşlı porsuk ağacı ve Türkiye`nin en yaşlı ağacı unvanlarını da elinde bulunduran Gümeli porsuğu, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor.

19 Temmuz 2020`de Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam tarafından ağaç önünde pasta kesilerek 4 bin 117`nci yaşı kutlanan ağaç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın hazırladığı `Tabiatın Sessiz Tanıkları Anıt Ağaçlar` kitabında da yer aldı. Kitapta ağacın tarihçesi, fotoğraflarıyla anlatılarak bilgiler verildi. Kitapta, Türkiye`nin birçok noktasındaki anıt ağaçlar hakkında da bilgiler verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —